Tinerii i-au solicitat presedintelui acest lucru la deschiderea taberei de vara de la Eforie Sud, unde seful statului a fost prezent. Ei i-au aratat necesitatea legiferarii unui statut al studentului, prin care sa se reglementeze obligatiile si drepturile studentilor din Romania, si i-au solicitat sprijin in elaborarea acestuia, pentru a beneficia de un statut, la fel ca si cadrele didactice.

Seful statului le-a vorbit, la randul sau, tinerilor, despre necesitatea unui parteneriat intre studenti si profesori. El a mai spus ca, inca din anul 2005, a fost infiintata o comisie prezidentiala pentru sistemul educational, iar in urma unui studiu recent a rezultat ca 60% din studenti sunt multumiti de actualul sistem de invatamant.

Traian Basescu a apreciat, insa, ca acesta nu este performant si nu raspunde nevoilor din economia nationala, pentru ca in invatamantul superior calitatea lasa de dorit, iar studentii nu au deprinderi dupa ce termina facultatea. Seful statului a mai remarcat si lipsa concurentei de la admiterea in facultati si a spus ca totul pleaca de la bacalaureat, de unde se stimuleaza neperformanta.

El a apreciat ca bacalaureatul ar trebui sa fie o evaluare a cunostintelor, iar admiterea in facultate o descoperire a calitatilor si deprinderilor. El a insistat pe slaba pregatire a cadrelor didactice din mediul rural, unde doar 3% din tineri ajung la o facultate. In acelasi timp, seful statului s-a referit si la slaba pregatire a unor profesori din mediul universitar, care ar trebui, pentru performanta, sa se axeze pe cercetare si studii.

Presedintele Traian Basescu, care le-a prezentat studentilor si inceputurile carierei sale profesionale dupa absolvirea facultatii, a explicat ca marile companii au inceput sa aprecieze competenta si mai putin relatiile. Seful statului a mai declarat ca spera ca pachetul de legi din invatamant sa fie elaborat pana la formarea noului guvern de dupa alegeri, astfel incat sa fie aplicat in urmatorii ani.
ANOSR reprezinta 500.000 de studenti din 16 centre universitare.