Deputatul Mircia Giurgiu, initiatorul asa-zisei Legi anti fast-food, acuza Ministerul Sanatatii ca nu doreste eliminarea tuturor alimentelor nesanatoase din magazinele aflate in scoli si ca, astfel, apara interesele Romalimenta, in timp ce ministerul sustine ca "nu face decat sa respecte legea".

Deputatul independent Giurgiu si profesorul universitar Gabriela Roman, membru in comisia care a elaborat lista cu alimente sanatoase, spun ca aceasta lista a fost trimisa de minister la Romalimenta (Federatia Patronala Romana din Industria Alimentara - n.r.), in loc sa fie data publicitatii inca din 3 iulie. Cei doi sustin ca Romalimenta a modificat lista, insa comisia a transmis, marti, ministerului ca nu este de acord cu noua propunere, avand in vedere ca, potrivit lui Roman, majoritatea alimentelor nesanatoase, precum si sucurile acidulate, au fost scoase de pe lista.

„Ce stim este ca au existat mai multe discutii si intalniri intre ministru si acest grup de interese, ceea ce nu este foarte fair. Acest lucru da senzatia ca Ministerul Sanatatii nu are suficienta coloana vertebrala sau suficienta putere decizionala”, a declarat, joi, Gabriela Roman. Potrivit acesteia, societatile de obezitate si diabet din Europa au fost incantate cand au auzit despre acest proiectul romanesc al eliminarii alimentelor nesanatoase din magazinele aflate in scoli, iar neaplicarea lui dupa cum a fost gandit initial va fi un nou motiv ca Romania „sa se faca de ras”.

In replica, Ministerul Sanatatii sustine ca lista de alimente a fost elaborata de comisia ministerului si a fost trimisa, ulterior, catre Romalimenta, potrivit legii transparentei. "Legea transparentei spune clar ca, in momentul elaborarii unui astfel de proiect, trebuie instiintata si cealalta parte implicata. Proiectul va fi supus, saptamana viitoare, dezbaterii publice, timp de 30 de zile, pe site-ul ministerului. Cine are obiectii sau sugestii privind proiectul de act normativ, se poate exprima atunci", au precizat, joi, pentru NewsIn, reprezentanti ai ministerului.

Legea privind interzicerea comercializarii de alimente nesanatoase in incinta unitatilor scolare a fost aprobata de parlament in aceasta primavara. Pentru aplicarea propriu-zisa a acestei legi, Ministerul Sanatatii va emite un ordin, cu valoare de act normativ, care sa contina lista exacta a alimentelor respective. Proiectul acestui ordin urmeaza sa fie supus dezbaterii publice la inceputul lunii august.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.