Presedintele Traian Basescu i-a vizitat joi pe romii si pe romanii din Italia si a avut o intrevedere cu premierul Berlusconi.
"Aplauze, bai, pentru domnul presedinte!"

Traian Basescu le-a cerut joi romilor din tabara de nomazi Candoni din apropierea Romei ca, in timp ce autoritatile romane solicita celor italiene un tratament nediscriminatoriu la adresa lor, ei sa aiba comportament de cetateni europeni. La intrarea in tabara a fost intampinat de primarul Romei, Gianni Alemanno, precum si de aproximativ 150 de romi romani, care l-au aplaudat la sosire.

Basescu le-a spus romilor prezenti in tabara ca la intalnirile cu autoritatile italiene va solicita ca romii de cetatenie romana sa fie tratati ca orice alti cetateni europeni. Presedintele a mentionat ca statul roman respinge diferentierea dintre romi si romani, din punctul de vedere al autoritatilor existand doar cetateni romani, relateaza Cotidianul.

"Intelegem o parte dintre masurile guvernului italian pentru securitate, dar niciodata nu vom accepta ca tratamentul cetatenilor romi din Italia sa fie diferit fata de cel aplicat cetatenilor europeni. (...) Si va mai spun cinstit un lucru: va asteptam acasa", le-a mai spus presedintele Basescu.

La finalul intalnirii a luat cuvantul un barbat care s-a recomandat a fi seful taberei si care a spus la microfon: "Bun salut, bun venit! Aplauze, bai, pentru domnul presedinte!".

Legea uninominalului este 'proasta'

Presedintele Traian Basescu a primit din partea reprezentantilor comunitatii romane din Italia o scrisoare care include problemele referitoare la uninominal, unul dintre participantii la discutii afirmand ca este pacat ca nu se poate adopta votul electronic asa cum s-a intamplat in Brazilia. Romanii din Italia s-au plans ca nu pot vota decat cei care au domiciliul in Italia, iar presedintele Traian Basescu le-a dat dreptate si a spus ca legea este "proasta", dar nu are cum s-o modifice. Basescu a gasit si o alta carenta a actului normativ si anume ca exista peste un milion de romani care in ziua scrutinului nu sunt "la domiciliu", drept urmare nu pot vota, potrivit NewsIn.

"Sa va spun ca se mai poate ceva pentru alegerile astea, v-as minti", a afirmat Basescu, care a adaugat ca cine afirma in acest moment ca se mai pot face acum schimbari ale legii, nu spune adevarul. "Pentru ca nimeni nu va dori ca aceasta lege sa mai intre inca odata in discutia Parlamentului, ca daca mai intra, mai mult ca sigur nu mai iese de acolo votul uninominal", a explicat presedintele.

Prilejul intalnirii lui Basescu a fost folosit de unii lideri ai comunitatii pentru a-si anunta candidatura intr-unul din colegiile ce vor face parte din circumscriptia speciala dedicata cetatenilor romani din strainatate. Romanii din diaspora si-au exprimat dorinta de a fi reprezentati de oameni din comunitate, iar nu de persoane trimise de la Bucuresti.

Basescu a mai sustinut ca a fost constient de problemele actualei legi "de-a doua zi dupa ce a fost votata in Parlament". Totusi seful statului a reamintit ca singurul avantaj al sistemului introdus este ca se face "o jumatate de pas" mai departe de votul pe liste. De altfel, presedintele le-a aminitit romanilor din Italia ca exista posibilitatea propunerii unui nou act normativ daca se strang 500.000 de semnaturi.

"Recunoastem esecul partial al integrarii romilor"

La finalul vizitei in Italia, presedintele Basescu a tinut o conferinta de presa comuna cu premierul italian Silvio Berlusconi

Seful statului a declarat ca, in discutiile cu premierul Silvio Berlusconi si membrii Cabinetului sau, cele doua state au stabilit luarea unor masuri comune atat in interesul cetatenilor italieni, cat si romani, iar partea romana a exprimat extrem de clar faptul ca cetatenii romani, indiferent de etnie, sunt cetateni europeni.

"Din acest punct de vedere vreau sa fiu foarte clar si pentru presa italiana si pentru presa romana - ca noi recunoastem esecul nostru partial in procesul de integrare a minoritatii rome in societatea noastra", a declarat presedintele Traian Basescu. Seful statului a informat presa italiana ca Romania deruleaza cu oficialii europeni un program de integrare pe termen de 10 ani, dar care, din pacate, se afla abia la jumatate, iar o parte din minoritatea roma, "dar cetateni ai statului roman", asa cum a insistat Traian Basescu, se afla deja in Italia. Presedintele a detaliat ca propunerea autoritatilor romane catre cele italiene este ca, impreuna, sa se implice in procesul de integrare romilor in cele doua societati.

Catre o ziarista italiana: "N-ati inteles ori mai nimic, ori nimic din ce am spus"

Traian Basescu i-a raspuns unei ziariste italiene ca Guvernul roman nu aproba toate masurile Executivului din peninsula in ceea ce priveste minoritatea roma si i-a reprosat acesteia ca nu a inteles esenta conferintei de presa sustinute alaturi de premierul Berlusconi.

"As incepe facandu-va o surpriza. Guvernul roman nu aproba toate masurile Guvernului italian. Cred ca n-ati inteles ori mai nimic, ori nimic din ce am spus", i-a raspuns razand seful statului unei ziariste italiene care il intrebase daca Executivul din Romania este dispus sa trimita mai multi politisti pentru a participa la procesul de amprentare, avand in vedere ca Guvernul "impartaseste, aproba" masurile luate de omologii italieni.

"Noi spunem foarte clar un singur lucru. Cetatenii romani sunt cetateni ai UE si trebuie tratati dupa standardele UE. Recunoastem insa ca avem o problema nerezolvata de noi acasa - a minoritatii rome - si propunem Guvernului italian sa colaboreze pentru solutionarea acestei probleme pe care noi nu am fost capabili sa o rezolvam acasa. Va multumesc mult", a continuat seful statului. Traian Basescu a mai precizat, chiar inainte de terminarea conferintei de presa, ca o parte dintre politistii romani trimisi in Italia sunt romi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.