Deputatul PD-L Raluca Turcan sustine ca exista informatii privind blocarea votului uninominal la Curtea Constitutionala, potrivit NewsIn.
"Exista informatii ca se incearca blocarea votului uninominal si la CCR si prin tot felul de alte chitibusuri legislative", a declarat, in cadrul unei conferinte de presa, deputatul democrat-liberal Raluca Turcan. Ea a afirmat ca depasirea termenului privind delimitarea colegiilor uninominale de catre Comisia de Cod electoral a creat posiblitatea ca "partidele care se opun reformei politice sa incerce pe toate caile sa blocheze acest proiect".

Raluca Turcan a criticat Comisia de Cod electoral pentru ca a creat practic "o portita, o lacuna" care poate fi speculata de partidele care nu doresc votul uninominal pentru a bloca la Curtea Constitutionala introducerea acestui tip de scrutin. "Prin faptul ca nu a fost predata la timp o propunere completa a colegiilor este posibil ca la CCR contestatia anuntata de un partid - PRM -, dar sustinuta si de alte partide, sa blocheze votul uninominal”, a adaugat aceasta.

Turcan a spus ca PD-L considera ca organismul parlamentar de delimitare a colegiilor "si-a ratat misiunea", pentru ca nu a predat un document complet pana la data prevazuta de lege. Deputatul PD-L a condamnat comportamentul comisiei in cauza pentru ca a transformat uninominalul "intr-o penibila afacere de partid", "in sensul ca efortul s-a concentrat doar pentru a gasi acele colegii favorabile clientelei politice PNL-PSD".

PRM intentioneaza sa atace in contencios administrativ hotararea de Guvern privind delimitarea colegiilor uninominale, in termen de 30 de zile de la emiterea ei, conform deputatului Lucian Bolcas. Recent, liderul PD-L Emil Boc a acuzat PNL si PSD ca pregatesc "un subterfugiu constitutional" pentru a cere amanarea alegerilor parlamentare in sistem uninominal pana in primavara anului 2009.

CCR a respins in luna martie atacul PRM-PC privind constitutionalitatea legii votului uninominal.

Guvernul ar urma sa discute in sedina de astazi trasarea colegiilor uninominale pentru cele patru circumscriptii restante - Bucuresti, Constanta, Satu-Mare si cea pentru romanii din strainatate.

Comisia de Cod Electoral a delimitat colegiile pentru 39 de judete, iar termenul limita, 19 iulie, a fost depasit, lasandu-se la latitudinea Executivului rezolvarea celor patru restante.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.