Mai multi primari si presedinti de consilii judetene au scos la concurs posturi de city si county manageri, in scopul administrarii profesioniste a oraselor si judetelor, prin oameni competenti.

"Clonele" primarilor ar urma sa se ocupe de executia proiectelor, de accesarea fondurilor UE si de urmarirea activitatii functionarilor din administratia publica.

Primarul capitalei, Sorin Oprescu, se gandeste sa numeasca un administrator public al municipiului Bucuresti numai dupa modificarea legislatiei in vigoare, cu toate ca a promis acest lucru in campania electorala. Potrivit Legii administratiei publice locale, primarul si presedintele consiliului judetean pot numi un administrator al orasului (city manager) si, respectiv, un administrator al judetului (county manager), carora sa le delege unele atributii. Conform actului normativ, numirea si eliberarea din functie a administratorului public se fac de catre primar, pe baza unor criterii, proceduri si atributii specifice aprobate de consiliul local, in urma unui concurs. Tot conform legislatiei, city si county managerul ar putea deveni ordonatori principali de credite, aceasta insemnand ca banii ar trece prin mana lor.

Viceprimarul Capitalei, Razvan Murgeanu, crede ca Bucurestiul si alte orase au nevoie de "city manageri" care sa stie tot ceea ce se intampla in primarii si sa asigure un management performant al acestora. "Acum primarul este perceput ca un tatuc al tuturor, din cauza mentalitatii comuniste. Insa in alte tari primarul este cel care-i reprezinta pe alegatori, dand vectorii de dezvoltare, in timp ce city managerul se ocupa de executia programelor", spune Murgeanu.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.