Comisia Europeana a subliniat constant rezultatele bune ale Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), iar reconfirmarea in functie a procurorului-sef va fi un "caz-test pentru angajamentul reinnoit al autoritatilor romane", a declarat pentru NewsIn Mark Gray, purtator de cuvant al Comisiei Europene.

"Am vazut comentariile aparute in presa romaneasca citand 'surse' de la Bruxelles privind pozitia Comisiei in legatura cu reconfirmarea in functie a sefului DNA. Pozitia noastra este foarte clara. Asteptam ca procesul de reforma sa mearga inainte, nu inapoi. Am subliniat in mod constant rezultatele bune ale DNA si importanta stabilitatii institutionale in anchetarea cazurilor si in initierea de investigatii in cazuri de coruptie la nivel inalt. Reconfirmarea in functie a procurorului-sef al DNA va fi un caz test pentru angajamentul reinnoit al autoritatilor romane", a precizat Mark Gray.

Mandatul procurorului-sef al DNA Daniel Morar expira la 12 august, ministrul Justitiei Catalin Predoiu avand posibilitatea de a-l reconfirma in functie pentru un nou mandat.

Mentinerea in functie a lui Morar este aparata si de Drago Kos, presedintele Grupului de State Impotriva Coruptiei din Consiliul Europei (GRECO). El a declarat miercuri pentru NewsIn ca inlocuirea lui Morar din functie "va duce la slabirea DNA, pentru ca procurorii vor invata o lectie foarte simpla: daca imi fac treaba in mod corect, impartial si independent, voi fi si eu demis la finalul mandatului. Este un mesaj foarte trist pentru o institutie ca DNA", avertizeaza Kos.

"Politicienii romani au de luat o decizie foarte simpla: sa faca un pas inainte prin mentinerea lui Morar sau sa faca mai multi pasi inapoi si sa se ajunga la situatia in care chiar nu mai exista nicio speranta in lupta anticoruptie din Romania", a spus presedintele GRECO, precizand ca eventuala schimbare din functie a lui Morar ar fi reflectata negativ in urmatorul raport al Comisiei Europene.

16 ONG-uri cer politicienilor sa nu faca presiuni pentru schimbarea conducerii DNA

Initiativa incheierii acestui pact a venti in urma criticilor din raportul Comisiei europene, se arata intr-un comunicat de presa remis de Coalitia pentru o Guvernare Curata.

"Raportul Comisiei Europene din 23 iulie 2008 critica lipsa de vointa politica in domeniul anticoruptiei la nivelul Parlamentului din Romania, manifestata prin refuzul Parlamentului de a permite investigatiile in cazurile cu fosti ministri, si incercarile Parlamentului de a adopta modificari ale codului de procedura penala care ar impiedica orice investigatii penale semnificative", mentioneaza comunicatul.

Raportul recomanda expres sprijin pentru Directia Nationala Anticoruptie, "singurul organism anticoruptie care da dovada de eficienta", Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Agentia Nationala de Integritate, care, dupa operationalizare, trebuie sustinuta logistic si protejata de interferente politice.

Societatea civila asociata in mai multe aliante anticoruptie, constituite din ONG-uri, asociatii profesionale si sindicale, considera "de datoria sa sa lupte contra fortelor politice care au un asemenea program nedemocratic, pentru a aduce la cunostinta votantilor care este programul real al clasei politice din Romania, dincolo de promisiunile electorale", conform comunicatului de presa.

Totodata, mai considera cele 16 ONG-uri, "stabilitatea sistemului judiciar si independenta sa fata de interferenta politica sunt cheia crearii unui sistem autonom si responsabil".

Ca atare, mentioneaza comunicatul, "partidele politice trebuie sa renunte la ideea ca pot sa influenteze decizia de revocare sau numire a unor persoane cheie din sistemul judiciar. Propunerea apartine ministrului justitiei, indiferent de opinia partidului care il sustine, avizul apartine CSM, iar decizia, presedintelui tarii, procedura acceptata si sustinuta de Comisia Europeana".

In virtutea acestor doua principii, Coalitia pentru o Guvernare Curata propune partidelor politice si premierului Calin Popescu Tariceanu sa semneze un angajament prin care se angajeaza ca "nu vor propune, intreprinde, initia ori aproba, inainte sau dupa alegeri, conform recomandarii raportului CE, nicio schimbare institutionala, de statut juridic sau de personal la conducerea Directiei Nationale Anticoruptie sau a Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie".

Coalitia pentru o Guvernare Curata este formata din Academia de Advocacy Alianta Civica, Asociatia Profesionala pentru Educatie si Cercetare, Asociatia Revolutionarilor fara Privilegii, Asociatia Societatea pentru Justitie (So-Just), Asociatia 21 Decembrie, Blocul National al Revolutionarilor, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul Euroregional pentru Democratie, Freedom House Romania , Grupul pentru Dialog Social, Grupul pentru Reforma Universitara, Fundatia Gheorghe Ursu, Initiativa pentru o Justitie Curata, Societatea Academica din Romania, Societatea Timisoara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.