Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a aprobat ca Romania sa livreze Georgiei si Iordaniei pistoale mitraliera vechi pe post de arme noi. Beneficiarii au primit arme strambe si defecte. De afacere s-a ocupat clica liberala a lui Atanasiu

In perioada 2005-2006, Fabrica de Arme Cugir a semnat doua contracte pentru livrare de armament, prin Romarm si Romtehnica din partea statului roman, si, intr-unul dintre cazuri, cu un anume Karl Brugger, reprezentant al partenerului Romaniei, iar in celalalt cu firma americana Century Arms.

Potrivit contractelor, Romania, prin cei doi intermediari, Bruger si Century Arms, trebuia sa livreze arme noi, produse la Fabrica Cugir, catre Georgia si Iordania. Pentru a economisi bani, partea romana a decis scoaterea din depozite a unor arme vechi, vopsirea si "cosmetizarea" lor pentru ca mai apoi sa le ofere spre vanzare. Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) a aprobat tranzactia armelor vechi, pe post de arme noi, catre cele doua state. Numai ca afacerea care se prevedea a fi profitabila pentru ambele parti s-a dovedit a fi catastrofala pentru fabrica, aceasta fiind la un pas de a-si pierde licenta de export.

Conducerea Fabricii a primit, in aprilie 2006, de la Karl Brugger, reprezentatul unei firme straine de comert cu armament, o scrisoare care reflecta exact calitatea armelor. "Am primit cele 100 de bucati de arme pe care le-am comandat acum cateva luni si avem multe comentarii in legatura cu calitatea materialelor folosite si a calitatii acestor produse. (...) Am despachetat si testat fiecare arma pe parcurs ce acestea au sosit. Am tras cu primele zece bucati si din acestea zece nici una nu a functionat in mod corespunzator.

Unul dintre tehnicienii nostri a fost dispus sa-si sacrifice cateva ore pentru fiecare arma, ca sa le aduca in stare de functionare, dar a gasit cateva tevi indoite si a trebuit sa le indrepte astfel incat acestea sa nimereasca tinta de la cel putin 25 metri. Sincer, aceste erori sunt atat de numeroase si de serioase incat suntem jenati sa va atragem atentia, caci este de necrezut ca un producator din industria noastra ar putea permite oricarui produs sa paraseasca fabrica in aceste conditii". Dealerul de arme a obligat partea romana sa plateasca costul returului pistoalelor mitraliera si depozitarea lor dupa testarea din Elvetia si a reziliat contractul pe acest tip de arma.

O gaura in plus

Referitor la celalalt export de armament, cele 2.000 de PSL-uri vandute catre iordanieni, prin Century Arms, au avut, de ase­menea, probleme: o gaura in plus. Una dintre piesele componente din PSL, cel de-al doilea sistem de siguranta de la o pusca normala, nu ar fi trebuit sa existe. Motiv pentru care muncitorii au mai lasat in locul celui de-al doilea sistem o gaura. Armele au plecat din Fabrica de la Cugir fara ca directorul de productie, Laurentiu Duma, sa il consulte pe inspectorul sef pentru calitatea armelor, Cornelia Raditoiu. Americanii de la Century Arms au cerut si ei daune si au returnat pustile cu luneta. In prezent Romania deruleaza un contract de livrare de armament cu Georgia, acolo unde ar fi trebuit sa ajunga PSL-urile, doar pe gloante si grenade de mana.

Atanasiu sustine ca habar nu are

Reporterii ZIUA au incercat sa stea de vorba cu fostul ministru al Apararii, Teodor Atanasiu. Prin biroul de presa al AVAS, acolo unde Atanasiu este acum presedinte, acesta ne-a transmis ca nu are cunostinta de semnarea unor astfel de contracte. Este insa inexplicabil cum fostul ministru si fost membru in CSAT la ora aprobarii contractului nu stie nimic. Nici directorul fabricii de la Cugir, Francisc Kudler, si nici cel de la Romarm, Ioan Garbacea, nu au dorit sa stea de vorba cu noi. Cei doi au transmis, prin secretare, ca sunt in concediu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.