Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) va acorda sinistratilor ajutoare de la rezerva de stat de 60 miliarde lei vechi (6 milioane lei, circa 1,7 milioane euro), constand in alimente si apa potabila, a spus luni ministrul Varujan Vosganian.

Ministrul a precizat ca, daca va fi necesar, suma ar putea fi suplimentata.

"Prin resursele bugetare alocate am putut asigura ajutoare de urgenta, de alimente, prin Administratia Rezervelor Statului, i mai avem disponibila o suma de 60 de miliarde lei vechi, ca in situatia in care este nevoie de a suplimenta aceste rezerve si a le diversifica sa o putem face. Mai exista si 40 de miliarde de lei vechi la fondul de interventie rapida pentru situatii de urgenta, acesta urmand sa fie suplimentat in caz de necesitate", a declarat ministrul Vosganian.

El a adaugat ca statul va onora toate obligatiile de plata catre firmele care au acordat ajutoare populatiei evacuate.

Potrivit bilantului de la ora 15.30, prezentat de MIRA, cinci judete sunt afectate de inundatii, respectiv 138 de localitati, iar numarul persoanelor evacuate a ajuns la 7.396. De asemenea, 82 de locuinte sunt distruse, iar 1.450 sunt afectate. In total, drumurile nationale sunt afectate de inundatii pe o lungime de 7,2 kilometri, la fel 904 poduri si podete si 79 punti.

Secretarul de stat al MIRA, Paul Victor Dobre, a declarat ca au fost trimise sinistratilor ajutoare constand in aproape 300.000 litri apa minerala, 24.000 kilograme de zahar, peste 26.000 litri de ulei, peste 55.000 kg conserve de carne si pateu, precum si peste 100.000 de paini. Au mai fost trimise 7.550 de paturi, 7,5 tone paste fainoase si 7,5 tone malai.

O prima evaluare a pagubelor cauzate de inundatii va fi facuta in cursul zilei de miercuri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.