Presedintele Traian Basescu a declarat luni ca ar prefera sa amane declaratiile despre solicitarea organizarii unei sesiuni extraordinare pana cand Presedintia va face publica propria analiza despre raportul de monitorizare al CE.

"V-as propune sa lasam pana maine, poimaine raspunsul, atunci cand voi face si analiza din punct de vedere al Presedintiei pe raportul pe justitie", le-a raspuns presedintele jurnalistilor care l-au intrebat de ce solicita o noua sesiune extraordinara a Parlamentului.

"Va satisface o amanare?", a mai intrebat el.

Seful statului a solicitat organizarea, unei sesiuni parlamentare extraodinare pentru avizarea dosarelor fostilor sau actualilor ministri-parlamentari cercetati de procurori si spune ca o decizie in acest sens ar fi o dovada de responsabilitate fata de cetateni si UE.

"In temeiul dispozitiilor art 66 al 2 din Constitutia Romaniei, doresc sa va solicit intrunirea in sesiune extraordinara a celor doua Camere ale Parlamentului Romaniei, in prima decada a lunii august 2008, pentru avizarea solicitarilor de incepere a urmaririi penale formulate de catre Parchetul de langa ICCJ si DNA fata de unele persoane, fosti ministri si acutuali parlamentari", se arata in scrisoarea trimisa de presedinte. Seful statului afirma ca un raspuns pozitiv "fata de asteptarile cetatenilor romani si ale partenerilor europeni ar fi o dovada de responsabilitate din partea Parlamentului".

In solicitare, presedintele invoca restantele indicate de Raportul de monitorizare al UE. Basescu aminteste ca nu este total eliminat riscul activarii clauzei de salvgardare si ca una dintre cauzele deciziei de a continua monitorizarea pe domeniul justitiei este si "blocarea de catre Parlament a unor anchete care privesc inalti demnitari".

Basescu mai aminteste ca a mai solicitat o sesiune extraordinara pe 26 iunie si ca, daca Parlamentul ar fi raspuns pozitiv acestei cereri "probabil ca raportul de monitorizare ar fi fost mai putin critic cu institutia pe care o reprezentati".

Presedintele Camerei Deputatilor Bogdan Olteanu a convocat Biroul Permanent al acestui for pentru miercuri, ora 13.00, cu scopul de a discuta solicitarea presedintelui Basescu de organizare a unei sesiuni parlamentare extraordinare in prima jumatate a lunii august.

La Camera Deputatilor se afla pe agenda de cateva luni avizarea inceperii urmaririi penale impotriva deputatilor PSD Adrian Nastase si Miron Mitrea, iar la Senat se asteapta o decizie in cazul ministrului liberal al muncii Paul Pacuraru si al fostului ministru conservator Codrut Seres.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.