Conducerea PCM a decis sa accepte, de principiu, oferta UDMR privind o coalitie interna in vederea participarii la alegeri pe liste comune si doresc sa negocieze pe aceasta tema, transmite corespondentul NewsIn.
“In principiu, suntem deschisi pentru a dialoga cu UDMR despre coalitia interna si vrem sa cunoastem oferta lor in concret si detaliile si se vor stabili anumite conditii”, presedintele PCM, Szasz Jeno. Acesta a precizat ca s-a luat aceasta decizie si din perspectiva moralitatii, intrucat maghiarii trebuie sa aiba reprezentare in Parlament, prin urmare s-a recurs la acest pas de compromis.

Szasz Jeno a declarat ca au formulat o scrisoare catre presedintele UDMR, Marko Bela, in care i se aduce la cunostinta decizia PCM adoptata duminica seara si este anexata o declaratia fata de pozitia principiala a PCM de deschidere spre aceasta coalitie interna.

Presedintele PCM a mai declarat ca asteapta ca urmatorul pas spre discutii sa fie facut de UDMR si, daca va fi cazul, vor urma alte intalniri privind aceasta colaborare.

Legat de acest subiect, presedintele PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, a afirmat ca dupa trei ore de discutii au stabilit sa accepte propunerea UDMR si sa porneasca pe listele acesteia. “Am decis sa acceptam propunerea UDMR si pornim pe listele lor, dar vom avea si noi conditiile noastre, vom avea oferta noastra”.

Kulsar spune ca PCM doreste ca maghiarimea din Transilvania sa aiba reprezentare, in plus, episcopul Tokes a afirmat ca oferta UDMR este una viabila si s-a luat in considerare si opinia acestuia. “Daca n-am accepta aceasta coalitie interna, inseamna ca am pune candidati independenti si ar fi o situatie foarte grea pentru maghiari. Noi suntem tari in Secuime, dar in restul tarii nu prea am avea sanse, iar daca punem candidati separati in Secuime si pun si ei, se poate sa nu intre niciunii, si nu vrem sa lasam fara reprezentare maghiarimea”, a mai afirmat presedintele PCM Covasna.

PCM si UDMR au purtat vineri la Targu-Mures negocieri privind o lista comuna de candidati la alegerile parlamentare, dar acestea au esuat. La intalnire au participat patru delegati ai conducerilor judetene din Secuime, liderii Marko Bela si Szasz Jeno lipsind de la discutii. Joia trecuta, PCM Covasna venise cu propria oferta, conform careia UDMR ar fi trebuit sa candideze pe listele PCM, in 9 colegii uninominale din Covasna si Harghita, dar propunerea a fost respinsa de Uniune.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.