„Sunteti un personaj asociat cu istoria trista a Romaniei! Cum ne invatati dumneavoastra ca generatia noastra sa fie solidara?”, i-a trantit, ieri, o studenta lui Ion Iliescu, intrebarea ce l-a facut pe fostul sef al statului sa reactioneze dur, raspunzand pe un ton ridicat: „Bun, si care e problema? Ce va socheaza? De ce va deranjeaza dialogul, domnisoara? Care e problema dumitale? Dialogul cu un batran, asta e problema, nu? Aveti o mentalitate obtuza!”.

Incidentul a avut loc in cantina Universitatii Politehnica din Bucuresti, transformata in sala de dezbateri pentru Uniunea Nationala a Studentilor din Romania, la nici o jumatate de ora dupa ce senatorul PSD si-a inceput discursul despre „antihitlerism”, „societatea banului”, „pericolul americanizarii” si „decalajele enorme dintre state”.

Desi a recunoscut ca tanara l-a „enervat putin”, Iliescu si-a continuat in aceeasi maniera prelegerile. Dupa ce a explicat ca „dupa razboi, in ’45, miscarea studenteasca s-a nascut pe platforma miscarii antifasciste europene si impotriva dominatiei germane hitleriste si in spiritul organizarii democratice a societatii” si ca „spiritul comunitar a fost intotdeuna apanajul fortelor de stanga”, demnitarul a tinut alte lectii de istorie: „Problema e ca exista decalaje enorme intre cateva tari favorizate de soarta care au acumulat valori si bogatie si care domina piata mondiala si tarile ramase in urma.