Guvernul si reprezentantii confederatiilor sindicale au semnat la sfarsitul saptamanii trecute forma finala a acordului privind cresterea salariului minim, respectand principalele prevederi ale intelegerii - majorarea pana la 540 lei de la 1 octombrie si la 600 lei de la 1 ianuarie 2009 - dar au introdus mici amendamente.

Premierul Calin Popescu Tariceanu, ministrul Muncii, Paul Pacuraru si ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, au agreat, impreuna cu reprezentantii sindicatelor si ai patronatelor, in urma unei intalniri ce a durat peste trei ore, forma finala a acordului privind majorarea salariului minim brut lunar.

Primul ministru le-a propuns, miercurea trecuta, reprezentantilor confederatiilor sindicale sa accepte ca salariul minim sa fie majorat la 540 de lei de la 1 octombrie si la 600 de lei de la 1 ianuarie 2009, cu o crestere ulterioara graduala de o suta de lei pe an. De asemenea, potrivit proiectului de acord, in anul 2014 salariul minim ar trebui sa ajunga la valoare de 1.325 de lei, reprezentand 50% din salariul mediu brut pe luna.

Premierul Tariceanu a acceptat sa se intalneasca cu sindicalistii dupa ce acestia au amenintat ca vor bloca centrul Capitalei, prin organizarea de mitinguri, pentru a obtine majorarea salariului minim de la 500 la 540 de lei.

De la inceputul declansarii protestelor la nivel national, pe 2 iulie, aproape 1.500 de sindicalisti ai CNSLR Fratia, Cartel "ALFA" si BNS au pichetat sediile prefecturilor din tara, Ministerul Muncii, Ministerul de Finante si Guvernul, pentru a cere majorarea salariului minim pe economie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.