Dezinteres total si reciproc - asa caracterizeaza lideri ai comunitatilor romanesti din Italia si Spania relatia dintre politicienii din tara si electoratul de peste hotare, care nu cunoaste prevederile noii legi electorale conform careia se va desfasura votul uninominal din toamna, informeaza NewsIn.

Eugen Tertelac, presedintele Asociatiei Romanilor din Italia, considera ca emigrantii romani sunt impiedicati sa voteze din cauza noii legi a votului uninominal. Acesta a adresat o scrisoare deschisa presedintelui Romaniei, premierului, ministrului de externe si secretarului de stat din MAE pentru romanii de pretudindeni sustinand ca romanii interesati sa voteze nu pot beneficia de dreptul lor constitutional din cauza ca numai cei cu un domiciliu peste hotare isi pot exercita acest drept.

Asociatia Romanilor din Italia cere autoritatilor de la Bucuresti "introducerea unor norme in metodologia de aplicare a legii votului uninominal care sa permita tuturor romanilor aflati in strainatate sa-si poata exercita in toamna dreptul de vot, cel mai elementar drept al unui cetatean intr-o democratie".

Vrem sa votam, a fost strigatul sutelor de romani care stateau la coada la sectiile de vot de la consulatele din Italia, la referendumul din mai anul trecut pentru suspendarea presedintelui. Vrem sa votam s-a strigat la numeroase sectii de votare din toata lumea, unde romanii se calcau in picioare pentru a reusi sa voteze", se arata in scriosarea lui Eugen Terteleac, presedintele ARI.

"Dupa protestele organizatiilor romanesti din strainatate, Ministerul de Externe a facut promisiuni ferme pentru viitor, asigurand ca romanii din strainatate nu vor mai avea probleme la vot. In 2008 aflam ca vor putea vota doar romanii cu domiciliul in strainatate, adica exact cei care au renuntat la cartea de identitate romaneasca, care au decis sa renunte definitiv la ideea intoarcerii acasa, care au practic cele mai putine legaturi cu tara mama. Ceilalti, care traiesc zi de zi cu gandul intoarcerii, care au permis de rezidenta in strainatate, dar pasaport turistic, nu vor putea vota", se plange presedintele ARI.

“Daca pentru cineva din Romania este relativ usor sa se intoarca in localitatea de domiciliu in ziua alegerilor pentru a putea vota, pentru romanii din strainatate este in afara de orice discutie. Practic, suntem impiedicati sa votam, desi suntem cetateni romani si conform Constitutiei avem aceleasi drepturi cu toti ceilalti cetateni romani din tara", spune acesta.

Terteleac acuza politicienii ca nu vor sa cedeze locurile din Parlament care ar reveni reprezentantilor diasporei.

"In ultima vreme diaspora s-a organizat, au aparut partide romanesti in strainatate, s-au creat miscari politice si au aparut persoane care vor sa candideze din partea diasporei la viitoarele alegeri, pentru putinele locuri de parlamentar destinate milioanelor de romani care muncesc afara. Toate acestea devin inutile in conditiile blocarii prezentei la vot a romanilor care n-au vrut sa-si stabileasca domiciliul in strainatate. Partidele din Romania nu vor cu nici un chip sa cedeze aceste locuri, doua de senator si patru de deputat, celor pentru care au fost infiintate"
, explica Terteleac.

"Chiar daca se bat pe ciolanul din tara, le surade si osciorul din diaspora. Foame mare in politica romaneasca. Partidele romanesti isi vor desemna pentru colegiile din diaspora aceiasi demagogi cu care ne-au asasinat ani de zile, care plang pentru soarta romanilor din afara, dar nu misca un deget atunci cand apar probleme, cum sunt acum in Italia. Ar fi fost logic, conform noilor norme, ca cei care candideaza pentru colegiile din strainatate sa aiba domiciliul intr-o tara din colegiul respectiv, daca cei care voteaza vor fi obligati sa aiba domiciliul in strainatate", considera liderul ARI.

Pe de alta parte, potrivit altor lideri ai comunitatii din Italia si Spania, romanii plecati in strainatate se tin la distanta de politica din Romania si nu vor fi interesati sa voteze la toamna . Ei au experienata anilor trecuti, cand alegerile au fost organizate extrem de prost - circumscirptii putine, cozi interminabile, sute de kilometri de parcurs. In plus, romanii se simt neglijati de clasa politica din tara, uitati cu totul pana cu 10-15 zile inainte de alegeri.

Dintre cei peste un milion de romani din Spania si Italia cu drept de vot, probabil ca vor vota numai cateva mii, dar nu din cauza legii electorale, pe care putini o cunosc, ci din cauza lipsei de incredere in clasa politica din Romania. Ei ar acorda mai degraba o sansa clasei politice din tara in care si-au inceput o noua viata. Tot mai multi romani se gandesc sa se implice in administratia locala din tara unde locuiesc - ca primari sau consilieri - pentru ca asta le-ar aduce beneficii directe si imediate in viata de zi cu zi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.