Adrian Nastase a reusit sa salveze toate speciile de PSD-isti care nu au devenit parlamentari, angajindu-i la Camera Deputatilor in posturi caldute de experti sau consilieri si cu salarii peste medie.

Adrian Nastase, acum in calitate de presedinte al Camerei Deputatilor, si-a adus in Cancelaria sa o intreaga echipa de fosti ministri, secretari de stat si consilieri guvernamentali. Directorul general al Cancelariei este fostul ministru Gheorghe Emacu. Pe post de consilieri ii intilnim pe Gabriela Coman, Claudiu Seucan, fosti secretari de stat, si inca un fost ministru, Elena Dumitru. Dintre "oamenii lui Dorneanu", actualul sef al Camerei l-a pastrat doar pe Victor Bostinaru, fost deputat in perioada 1992-2000, in 1999 el migrind de la PD la PDSR.

Oficial, Cancelaria presedintelui Camerei are 13 angajati si doi aghiotanti. Neoficial, se spune ca Nastase ar mai avea vreo 20-25 de consilieri si experti. O verificare recenta facuta de reporterii "Cotidianului" a depistat trei astfel de functionari care isi desfasurau activitatea la etajul IV din Palatul Parlamentului, in fostul Cabinet de la Camera al premierului Nastase. Acum, pe usa respectivului birou scria "experti Phare", dar cei trei nu erau deloc in tema cu proiectele Phare.

Ex-deputati scutiti de concurs

Citiva fosti deputati PSD isi continua activitatea la Camera in calitate de experti sau de consilieri la diferite comisii. La Comisia pentru cercetarea abuzurilor ii intilnim pe Gheorghe Marin si pe Smaranda Dobrescu. Ce legatura poate fi intre specialitatea dnei Dobrescu si specificul comisiei numai presedintele acesteia, Valer Dorneanu, poate sti. Filologul Stefan Cazimir este acum expert la comisia (juridica) unde a activat ca deputat, iar Maria Lazar la Comisia pentru administratie publica. Tot din linia a doua a PSD, mai intilnim doi fosti secretari de stat, Luminita Gheorghiu si Cristian Jura, acum doar experti la grupul parlamentar al PSD.

Posturile de experti si de consilieri de la comisii se ocupa prin concurs. Nimeni nu a auzit de vreun concurs la care sa fi participat vreunul dintre fostii demnitari PSD. "Pe Maria Lazar am gasit-o angajata cu data de 1 decembrie 2004", spune Dan Motreanu (PNL), ales presedinte la "administratie publica", peste doar citeva zile. De fapt, exceptind posturile de la grupurile parlamentare, aproape toti PSD-istii reciclati la comisii au fost incadrati exact in decembrie, cind un contingent de functionari a fost pensionat.

Ieri consilier, azi deputat

Exista si un drum "invers". Citiva actuali deputati s-au rodat in perioada 2000-2004 in posturi de experti sau de consilieri. Liana Dumitrescu, deputata minoritatii macedonene, a fost pina la alegeri sefa de cabinet a grupului minoritatilor nationale. Liberalii au un contingent masiv de fosti experti si consilieri parlamentari "promovati" ca deputati. Printre acestia, Dan Motreanu, Cristian Busoi, Tiberiu Barbuletiu si, nu in ultimul rind, Raluca Turcan (foto), principalul consilier al lui Stolojan.

Si democratii Monica Iacob Ridzi si Radu Lambrino si-au facut ucenicia in spatele unor parlamentari, in timp ce umanista Ionica Popescu a fost sefa Biroului de presa al partidului. Tot la capitolul ascensiuni spectaculoase, o avem pe Geta Ionescu, fosta sefa a consilierilor parlamentari PNL, acum secretar de stat la Ministerul pentru Relatia cu Parlamentul. Doar UDMR si PSD nu se pot lauda ca au promovat pe cineva in aceasta legislatura.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.