Procurorul general, Codruta Kovesi, a declarat, ieri, dupa terminarea sedintei plenului CSM, la care a participat si presedintele Traian Basescu, ca "stabilitatea institutionala" a Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) nu are legatura cu cel care o conduce. Declaratia e facuta in conditiile in care PNL si PSD cer schimbarea lui Morar.

Mandatul procurorului-sef al DNA, Daniel Morar, expira peste trei saptamani, iar Laura Codruta Kovesi nu pare sa sustina prelungirea acestuia, explicand ca "stabilitatea institutionala a DNA se refera la modul in care este organizata aceasta institutie".
Fara sa-l nominalizeze pe Daniel Morar, recentul Raport al Comisiei Europene subliniaza totusi ca DNA "continua sa obtina rezultate bune in ceea ce priveste urmarirea penala a cazurilor de coruptie la nivel inalt", desi "sentintele judecatoresti sunt in continuare indulgente si inconsecvente". DNA face parte din lista extrem de scurta a institutiilor autohtone bine vazute in raportul de tara, de aceea pastrarea lui Daniel Morar in functie este urmarita cu atentie de Bruxelles, dupa cum relateaza Romania Libera.

Potrivit legii, conducerea DNA este numita de presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul consultativ al Consiliului Superior al Magistraturii.

In conditiile in care mandatul lui Daniel Morar expira luna viitoare, PNL si PSD ii cer capul

Vicepresedintele liberal Crin Antonescu a declarat joi, pentru NewsIn, ca pastrarea lui Daniel Morar in fruntea DNA ar arunca o lumina „proasta“ asupra guvernului Tariceanu. „In calitate de sef al DNA, Morar nu a demonstrat nici ca DNA e eficienta. In conditiile in care Morar a instrumentat dosare politice, inclusiv pentru ministrii liberali ai acestui cabinet, atat timp cat premierul a sustinut prezumtia de nevinovatie a colegilor sai de cabinet, atat timp cat si premierul Tariceanu a vorbit despre DNA in aceeasi termeni ca mine, o reinvestire a lui Daniel Morar l-ar pune pe premier si tot Guvernul intr-o lumina proasta“, a spus liderul PNL, citat de Cotidianul

Potrivut Gandul, acelasi a fost si mesajul pe care vicepresedintele PSD, Victor Ponta, i l-a adresat ieri lui Catalin Predoiu, ministrul Justitiei. El insusi „ministru” al Justitiei in guvernul din umbra al PSD, Victor Ponta i-a transmis „omologului” sau in exercitiu ca pesedistii se simt „persecutati” politic de DNA-ul lui Daniel Morar, ceea ce recomanda schimbarea acestuia din functie.

„Noi vrem un procuror independent si apolitic, nu unul care timp de trei ani i-a persecutat pe liderii opozitiei, in special pe cei din PSD. Nu putem fi de acord cu Daniel Morar, care in aceasta perioada i-a persecutat in special pe cei din PSD, si, in consecinta, nu putem accepta ca in guvern sa existe un ministru care sa sustina un astfel de sef la DNA“, a spus Ponta.

In legatura cu terminarea mandatului procurorului-sef DNA, Daniel Morar, Kovesi a apreciat ca, probabil, va avea o discutie pe aceasta tema cu ministrul justitiei Catalin Predoiu, informeaza Curentul.

Procurorul general a mentionat ca, pana in prezent, ministrul justitiei s-a consultat cu ea in privinta altor numiri in functii de conducere la parchete.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.