Spre deosebire de politicienii de la Bucuresti, liderii Uniunii Europene considera ca Raportul Comisiei Europene despre Justitia din Romania este alarmant

Prezentarea raportului pe Justitie pentru Romania si Bulgaria a dat nastere unor reactii imediate atat in capitalele celor doua state, cat si in cele occidentale. Politicienii germani si-au ascutit criticile la adresa Romaniei considerand necesara activarea clauzei de salvgardare in domeniile justitiei si afacerilor interne, avand in vedere ca Romania a regresat in privinta combaterii coruptiei, fata de rezultatele din 2007. Presa internationala trateaza, de asemenea, pe larg, concluziile Comisiei Europene, opinand ca sanctiunile fara precedent impuse Bulgariei sunt un exemplu pentru statele care vor sa faca parte din UE, in timp ce Romania este criticata, dar si incurajata.

Cancelarul german Angela Merkel s-a aratat miercuri, dupa prezentarea raportului, nemultumita de concluziile Comisiei Europene, subliniind ca este necesara continuarea monitorizarii pentru cele doua state. "Dat fiind ca progresele nu sunt suficiente, decizia Comisiei de a continua monitorizarea este corecta. Doresc ca data viitoare rapoartele sa fie mai bune. Fara progrese vizibile in combaterea coruptiei, si credibilitatea guvernelor in ochii propriului electorat are de suferit", declara cancelarul german.

Mult mai critic a fost insa parlamentarul crestin-democrat Thomas Silberhorn, care s-a opus inca de la inceput aderarii Romaniei si Bulgariei. Intr-un interviu acordat in exclusivitate pentru Deutsche Welle, Silberhorn a afirmat ca " din nou, reactia Comisiei este lipsita de curaj si fermitate. In domenii precum criminalitatea organizata si coruptia, Comisia se limiteaza doar la cuvinte dure. Daca nu se iau masuri, credi­bilitatea Uniunii Europene va fi, in continuare, afectata", a reclamat politicianul german, pledand pentru activarea clauzei de salvgardare in domeniile justitiei si afacerilor interne. "Raportul este alarmant si confirma faptul ca nici pana in prezent, Romania si Bulgaria nu sunt pregatite sa adere la UE", a continuat Silberhorn pentru DW.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.