Dan Voiculescu a sustinut, la audierile CNSAS din iunie-iulie 2006, ca dadea informatii despre cetateni straini, fiind "obligat sa castige o paine", se arata in documentele depuse la Tribunalul Bucuresti, instanta ce va decide privind colaborarea cu securitatea in cazul fostului lider PC, informeaza NewsIn.

"Pentru ca lucram in comert exterior eram obligat sa-mi castig si eu o paine cand ma intrebau de un cetatean strain ce e cu el si sa spun ce stiu despre el. Dar nici pe acela nu il turnam in sensul de a-i face vreun rau. Despre romani, dupa cum rezulta din toate dosarele si din toate hartiile acestea, nu am vorbit in viata mea. Nu era preocuparea mea. Preocuparea mea era comertul exterior”, se arata in documentul ce contine redactarea audierii lui Dan Voiculescu la CNSAS.

Conform aceluiasi document, omul de afaceri nu a recunoscut numele de cod "Mircea" si "Felix", insa si-a recunoscut scrisul de pe notele informative. Acesta a precizat ca nu a dat niciodata note informative fostei Securitati si ca documentele sunt doar informatii cerute de seful institutiei la care lucra.

Potrivit stenogramei, omul de afaceri a precizat ca a fost urmarit de Securitate tot timpul si ca nu a fost niciodata de folos autoritatilor comuniste. "Eram urmarit, tot timpul am fost vanat, tot timpul am fost dorit sa le fiu de folos. Din toate hartiile de aici rezulta ca niciodata nu le-am fost de folos. Toate raspunsurile mele au fost clare. M-ati intrebat daca m-am vazut cu studenti straini. Da, m-am vazut cu studenti staini. (....) Deci, stimati domni, nu am nici un fel de angajament semnat cu securitatea, indiferent de directii, denumiri, cu nimeni”, a adaugat Dan Voiculescu la audieri.

Potrivit actelor de la instanta, Dan Voiculescu nu a putut sa explice de ce documentele scrise de el apar semnate cu numele Felix. Pe parcursul audierilor, Dan Voiculescu nu a recunoscut acuzatiile aduse de CNSAS potrivit carora ar fi colaborat cu Securitatea, sustinand ca nu vede care este problema in aceste „note de serviciu” si ca nu a „turnat” pe nimeni, documentele continand doar pareri personale.

Intrebat de ce a semnat cu numele Felix in loc de Dan Voiculescu in conditiile in care aceste documente reprezentau simple note de serviciu, Voiculescu a raspuns comisiei de audiere "Daca asta va deranjeaza..."

Dan Voiculescu a recunoscut, la audieri, ca a dat informatii celui care "raspundea de intreprinderea Vitrocim, colonelul Nicola Marin".

De asemenea, potrivit stenogramei CNSAS, Dan Voiculescu a recunoscut ca a dat informatii si despre studenti staini si despre oameni de afaceri din stainatate, dar si despre rude ale sale care au plecat din tara si nu s-au mai intors, insa considera ca nu a facut politie politica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.