Legea alimentelor nerecomandate in scoli este neaplicabila, iar pentru ca aceasta sa fi fost productiva ar fi trebuit ca lista sa contina alimentele recomandate copiilor, a declarat pentru NewsIn presedintele Romalimenta, Sorin Minea.

"Ar fi trebuit ca legea sa spuna ce alimente sunt benefice si obligatorii. Daca facem lista cu cele nerecomandate putem avea de la 10 la 10.000 de produse si ar fi necesare vreo cinci Monitoare Oficiale. Poate ca domnul Giurgiu (n.r. Mircia Giurgiu, deputat, unul dintre initiatorii actului) a fost bine intentionat insa trebuia sa isi ia trei-patru oameni, sociologi, nutritionisti, care sa il ajute la elaborarea legii. Este dovedit la nivel mondial ca lucrurile pozitive prind mai bine la populatie. Noi nu ne opunem acestei legi si ne vom intalni la inceputul saptamanii viitoare cu reprezentantii Ministerului Sanatatii pentru a incerca sa facem aceasta lista cat mai corecta si buna", a spus Sorin Minea.

Potrivit unui comunicat legea care prevede ce alimente sunt interzise in scoli trebuie amendata, "trecand de la abordarea strict restrictiva, prohibitiva, la una pozitiva, prin elaborarea unei Liste cu alimentele recomandate pentru comercializare in scoli".

Presedintele Traian Basescu a promulgat, la sfarsitul lunii mai, legea prin care produsele de tip "fast food" nu vor mai putea fi distribuite in institutiile de invatamant preuniversitar.

Actul normativ a fost adoptat pe Camera Deputatilor pe 13 mai. Potrivit initiatorilor, 26 de deputati apartinand grupurilor parlamentare ale PD-L, PSD, PNL, PC, PRM, dar si independenti, interzicerea consumului de alimente "fast food" in scoli este o masura necesara deoarece favorizeaza aparitia a numeroase boli care pot afecta dezvoltarea copiilor si adolescentilor.

Astfel, potrivit legii adoptate de deputati, in unitatile de invatamant preuniversitar pot fi preparate si distribuite produse care se incadreaza in categoria unei alimentatii sanatoase in sensul ca acel mod de alimentatie a fost dovedit stiintific a fi optim cresterii, dezvoltarii si mentinerii starii de sanatate a copiilor si adolescentilor in colectivitati. Actul normativ prevede ca meniurile trebuie sa aiba avizul personalului medical, dar si al conducatorului unitatii de invatamant.

De asemenea, Ministerul Sanatatii Publice trebuie sa afiseze pe site-ul oficial, in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a legii, necesarul zilnic de calorii si substante nutritive pentru copii si adolescenti, precum si necesarul estimativ zilnic al diferitelor grupe de alimente pentru alcatuirea dietei acestora.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.