Raportul pe justitie, adoptat astazi de Comisia Europeana critica Romania pentru performantele slabe in domeniul combaterii coruptiei la nivel inalt si cere Parlamentului sa ajunga la "un consens fara echivoc" in acest sens, a declarat purtatorul de cuvant al Comisiei Europene.
"Trebuie sa vedem un consens fara echivoc, inclusiv din partea tuturor din Parlament, pentru a eradica coruptia la nivel inalt", a spus Johannes Laitenberger. El a precizat ca stabilitatea DNA trebuie mentinuta si trebuie ca fostii ministrii si membrii ai Parlamentului sa fie in continuare anchetati.

"Situatia din Romania ofera o imagine amestecata" este o formula existenta in raportul politic care a stat la baza raportului final. "Elementele fundamentale ale sistemului functioneaza, dar bazele sunt inca fragile", a explicat Laitenberger, intr-o conferinta de presa transmisa in direct de Realitatea TV.

"Angajamentul fata de reforma institutiilor si organismelor din Romania este inegala. Desi s-au inregistrat progrese in reforma judiciara, trebuie sa se arate dovada ca exista sanctiuni", a comentat Laitenberger.

Guvernul roman si-a intensificat eforturile si a reusit sa continue procesul de reforma in sistemul juridic si institutional pentru combaterea coruptiei, ANI este functionala, iar Directia Nationala Anticoruptie a inregistrat progrese cu privire la o serie de cazuri la nivel inalt, a enumerat purtatorul de cuvant cateva dintre progresele constatate in cazul Romaniei, dar a atras atentia ca in ceea ce priveste cazurile la nivel inalt acestea trebuie duse pana la capat.

Astfel, desi s-au inregistrat unele progrese in domeniul justitiei, inca mai este nevoie de progrese in ceea ce priveste coruptia de la nivel inalt, mai precis nivelul de politizare al juridicului.

Rapoartele referitoare la Romania si Bulgaria adoptate astazi de Comisia Europeana au fost caracterizate de purtatorul de cuvant european drept "obiective si echilibrate". Executivul comunitar face tot ce ii sta in putinta pentru a ajuta cele doua tari, dar rezultatele concrete trebuie sa vina din teren, din Romania si Bulgaria.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.