Integrarea Romanei in Uniunea Europeana reprezinta un mijloc prin care UDMR vrea sa obtina autonomia Tinutului Secuiesc. "Bataia pestelui" rezida, acum, in cele 8 regiuni de dezvoltare economica. Evident, formatiunea politica condusa de Marko Bela are in vedere regiunea din centrul tarii, compusa din judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu. Reprezentantii maghiarilor din Romania doresc ca aceasta regiune sa fie redusa la trei judete unde populatia maghiara are un cuvant greu de spus (Covasna, Harghita si Mures). Partidele politice resping solutia UDMR pentru ca, spun ele, dorinta Uniunii are la baza, de fapt, autodeterminarea Tinutului Secuiesc.

UDMR nu prevede riscurile reorganizarii

Deputatul UDMR de Brasov, Kovacs Attila, a confirmat faptul ca formatiunea maghiara sustine reorganizarea regionala de dezvoltare, in special pe cea a Regiunii centrale, de care apartine si circumscriptia electorala pe care o reprezinta. In acest sens, el s-a declarat convins ca "interesele judetului Brasov merg mana in mana cu interesele unei regiuni mai mici", dar din care nu va mai face parte.

Avand in vedere riscurile presupuse de o astfel de initiativa, deputatul a apreciat ca eventualele inconveniente ar putea aparea numai in cazul in care modul de reorganizare se va face "haotic". In ceea ce priveste remarca lansata, ieri, de catre presedintele PSD Covasna, Adrian Vlad Casunean, conform careia "aceasta intentie (n.r.-a UDMR, de reorganizare regionala) se ascunde in spatele unor considerente economice", Kovacs Attila a precizat ca liderul social-democrat nu ar trebui "sa se opuna din moment ce, prin reorganizare, judetul sau va beneficia de mai multi bani". In aceasta ordine de idei, Kovacs a adaugat ca reorganizarea se va face pe criterii economice si istoric-traditionale, astfel incat nici unul dintre judete sa nu fie afectat.

Suport european pentru regionalizare

Pe de alta parte, UDMR are si sprijinul Consiliului National Secuiesc, al carui presedinte, fostul senator UDMR Csapo Jozsef, a prezentat (inainte cu putin timp ca Romania sa primeasca avizul conform pentru semnarea Tratatului de aderare la UE) Comisiei de Afaceri Externe a Parlamentului European doua amendamente. Primul se referea la obtinerea autonomiei Tinutului Secuiesc, iar cel de-al doilea, la reorganizarea regiunilor de dezvoltare. Comisia si-a dat avizul, fiind ulterior insusite de catre raportorul pentru Romania, Pierre Moscovici. In acest sens, deputatul UDMR Kovacs Attila si-a exprimat speranta ca UE va ajunge, in urma dezbaterilor, la concluzia ca reorganizarea regionala nu contravine intereselor comunitare.

PSD Covasna trage un semnal de alarma

Presedintele PSD Covasna, Adrian Vlad Casunean, a declarat, ieri, ca, in prezent, "UDMR-istii fac intregul joc la nivelul Guvernului" si din acest motiv exista posibilitatea ca acest proiect al UDMR, de reorganizare a regiunilor de dezvoltare, sa fie dus la bun sfarsit, informeaza Mediafax. Liderul PSD din Covasna este de parere ca, prin acest lucru, UDMR vrea, de fapt, sa infiinteze Regiunea de Dezvoltare a Tinutului Secuiesc. "Aceasta intentie se ascunde in spatele unor considerente economice", a adaugat Casunean.

PPRM vs solutia UDMR

La randul lui, vicepresedintele PPRM Lucian Bolcas a declarat, ieri, ca toate actiunile UDMR sunt indreptate impotriva integrarii Romaniei in UE. Pe de alta parte, Bolcas a precizat ca dorintele UDMR de a crea enclave etnice pe teritoriul romanesc au fost sanctionate pe plan international. Bolcas a sustinut ca se poate stabili "un mod echilibrat al regiunilor de dezvoltare, nu prin reducerea lor la elemente etnice, ci prin stabilirea unor zone echilibrate din punct de vedere etnic si economic".

Cioroianu respinge solutia Uniunii

Printre telurile declarate ale UDMR se numara si reorganizarea regiunilor economice de dezvoltare.

Referitor la aceasta schimbare propusa de Uniune, deputatul liberal Adrian Cioroianu a declarat: "Personal nu mi se pare o idee valida pentru ca imi aduce aminte de fosta regiune autonoma maghiara, care a existat la inceputul comunismului". "Cred ca ar trebui sa ne orientam spre regiuni care sa aiba in comun o anumita cultura a muncii si nu neaparat criterii etnice", a mai comentat istoricul.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.