Liderul PSD Mircea Geoana a declarat luni ca bugetul pe 2009 trebuie sa intre in dezbatere in termenul legal, dar sa fie asumat si votat de noul Parlament in decembrie, sustinand ca ar fi nedrept ca un guvern "muribund" al PNL sa lase mostenire altei majoritati filosofia sa fiscala.
"Bugetul pe 2009 trebuie sa fie aprobat in decembrie de noul Parlament. (...) Bugetul va trebui sa intre in dezbatere in termenul legal, dar votul propriu-zis trebuie amanat, mai ales ca vom avea aceste bugete multianuale. N-ai cum sa lasi un guvern muribund sa amaneteze patru ani de politica fiscala si bugetara. E dreptul viitorului Parlament, viitorului guvern, viitoarei majoritati sa puna un astfel de buget in discutie", a explicat Geoana in cadrul primei dezbateri a ofertei de guvernare PSD-PC. Liderul PSD a mai adaugat ca Romania este aproape singura tara in care un guvern vine la putere si pune in aplicare un buget aprobat de vechea legislatura.

Liderul PSD i-a atacat si pe liberali si pe cei de la PD-L pentru ca, dupa ce au dus Romania in criza, mai au "tupeul" sa spuna ca vor forma viitorul guvern."Acesti oameni sunt un pericol pentru tara si trebuie sa fie stopati sa guverneze", a mai adaugat Geoana. In contrapondere, liderul PSD a vorbit despre oferta politica de guvernare a PSD ca despre "cel mai ambitios program de modernizare din istoria Romaniei".
Astfel, Mircea Geoana a spus ca, daca se pastreaza cresterea actuala a economiei de 6%, pe cadrul actual de constructie a bugetului (alocare a resurselor), si in conditii de disciplina "cainoasa" de administrare a banului public, intre 2009-2013 vor fi alocate pentru educatie 62,5 mld. euro (63 miliarde cu tot cu resurse UE), pentru sanatate 52 de mld. euro, 13 mld. euro pentru IMM-uri, 37,5 mld. euro pentru agricultura, 50,5 mld. euro pentru infrastructura si dezvoltare rurala si urbana, 455 de milioane euro pentru administratie si cateva zeci de miliarde pentru cultura si patrimoniu.

"Bani vor fi", a spus Mircea Geoana care s-a plans ca presa a ironizat oferta de guvernare PSD-PC. "Presa nu crede in sinceritatea acestui demers", a adaugat el, sustinand ca ziaristii spun pe nedrept ca prin aceste proiecte cei de la PSD nu vor decat sa apara la stiri.
La prima dezbatere despre oferta de guvernare a celor doua partide participa lideri ai PSD si PC, sefii de departamente ai formatiunilor, reprezentanti ai sindicatelor, patronatelor, asociatiilor oamenilor de afaceri, economisti si cercetatori din domeniu.

PSD si PC promit in oferta de guvernare cresterea salariului minim pana la 1000 de RON, anularea cotei unice si impozite mai mici pentru cei cu salarii sub medie, ieftinirea energiei, impozite scazute pentru IMM-uri, construirea a 1000 de kilometri de autostrada si subventii pentru agricultori.
Printre obiectivele concrete asumate de cele doua partide se mai numara dublarea pensiilor pentru agricultori, TVA redus la alimente, 1000 de noi crese si 1000 de gradinite, pact national pentru sanatate, medicamente compensate si gratuite pentru toate persoanele cu venituri reduse, subventionarea fiecarui producator agricol cu 1500 de lei la pe ha, program national de irigatii si imbunatatiri funciare, program national de impaduriri, construirea a 1000 de km de autostrazi, modernizarea a 1000 de km de cai ferate, apa si canalizare in toate localitatile, sau construirea a 200.000 de locuinte pentru tineri, opt stadione la nivel de UEFA si opt centre oplimpice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.