PSD a cerut luni Guvernului, prin vicepresedintele Cristian Diaconescu, sa stabileasca cat mai repede data alegerilor parlamentare si sa omologheze prin hotarare trasarea colegiilor electorale, in conformitate cu decizia comisiei de Cod Electoral, informeaza NewsIn

PSD doreste ca alegerile parlamentare sa aiba loc pana la sfarsitul acestui an, a mai precizat Diaconescu. De asemenea, social-democratii au mai solicitat comisiei de Cod Electoral sa-si reia lucrarile saptamana aceasta si sa termine delimitarea colegiilor din judetele ramase cu restante.

Liderul PD-L, Emil Boc, a declarat, duminica, intr-o conferinta ca detine "informatii certe" potrivit carora PNL si PSD pregatesc "un subterfugiu constitutional" pentru a cere amanarea alegerilor parlamentare in sistem uninominal pana in primavara anului 2009 si a cerut Guvernului sa stabileasca cat mai repede data scrutinului. Boc a afirmat ca cele doua formatiuni vor motiva, in aceste conditii, lipsa timpului pentru organizarea scrutinului parlamentar si vor cere prorogarea termenului cu maximum trei luni, pana la 15 martie 2009.

Un alt argument oferit de Boc in sprijinul teoriei sale a fost acela al expirarii termenului de demarcare a circumscriptiilor uninominale, iar nerespectarea datei de 19 iulie constituie in sine un temei pentru atacarea in contencios administrativ a hotararii de Guvern cu privire la colegiile uninominale. Boc a acuzat ca, "in mod deliberat", in propunerea comisiei de trasare a colegiilor s-au incalcat prevederile legale "pentru a da temei acelor partide care doresc sa atace in contencios administrativ hotararea de Guvern cu privire la colegiile uninominale sa aiba castig de cauza".

Presedintele Partidului Democrat-Liberal a solicitat totodata Guvernului ca in saptamana care urmeaza sa anunte data alegerilor parlamentare pe baza votului uninominal, aratand ca formatiunea sa propune data de 23 sau 30 noiembrie.

Comisia de Cod electoral a finalizat miercuri, 16 iulie, decuparea colegiilor uninominale din inca 20 de judete, totalul ajungand la 39, alte patru circumscriptii au ramas restante, printre care Bucurestiul si cea pentru romanii din strainatate si ar putea fi stabilite ulterior prin decizie a Guvernului. Termenul-limita pentru decuparea colegiilor de catre comisie a expirat sambata, urmand ca apoi Executivul sa emita o hotarare de Guvern pentru judetele cu restante.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.