Conform informatiilor primite de la Victor Dobre, secretar de stat in MIRA (Ministerul Internelor si Reformei Administrative), la alegerile parlamentare din toamna, dintre romanii din afara granitelor vor putea vota doar in jur de 190.000. „In evidentele noastre se afla, numarati bob cu bob, 190.000 de cetateni romani cu domiciliul in strainatate. Doar aceasta categorie de romani intra in evidentele MIRA. La ora actuala, acestia sunt romanii din afara granitelor care pot vota. In ceea ce priveste romanii care au resedinta in strainatate, nu intra in atributiile MIRA sa tina evidenta lor, este problema MAE”, ne-a declarat secretarul de stat Victor Dobre.

Grosul romanilor din strainatate nu il reprezinta insa cei care au domiciliul stabil in tara de adoptie, ci persoanele care sunt rezidente. Adica au documente care atesta ca au doar resedinta in statele respective. Din estimari neoficiale rezulta ca numarul romanilor cu resedinta in strainatate este intre doua si trei milioane. (In aceasta categorie nu intra capsunarii sau alti romani plecati la lucru in strainatate pe termene determinate - trei sau sase luni - n.a.).

Oficial nu se stie care este numarul romanilor cu resedinta in strainatate. Departamentul purtatorului de cuvant al MAE ne-a precizat ca nu are in atributii tinerea unei evidente a romanilor rezidenti in strainatate si ca Externele au doar rolul de „a intermedia“ intre romanii din strainatate si MIRA. Cum stim cine intra in evidentele MIRA, rezulta ca intre doua si trei milioane de romani din diaspora sunt efectiv pierduti intre cele doua ministere si nu se stie clar care e statutul lor de cetateni cu drept de vot.