Romania ar putea sa nu beneficieze de derogarea Comisiei Europene (CE) la termenul de plata a subventiilor pe hectar, a declarat pentru NewsIn subsecretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Mihaela Luca.

"Solicitarea Romaniei adresata CE cu privire la termenul de plata a subventiilor la hectar a fost facuta inainte de expirarea termenului de 30 iunie, iar pana acum nu am primit nicun raspuns, insa nu ne asteptam sa obtinem o prelungire", a spus Mihaela Luca.

Subsecretarul de stat a mai declarat ca spera ca platile sa fie incheiate in luna iulie.

Federatia Nationala a Producatorilor Agricoli din Romania (FNPAR) sustine ca Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a efectuat plati directe in proportie de numai 88,45%, desi a promis ca pana pe 11 iulie va achita toti banii, potrivit unui comunicat transmis luni de organizatie.

Potrivit comunicatului, FNPAR solicita APIA sa urgenteze executarea platilor directe aferente anului 2007, incetarea dezinformarii opiniei publice cu privire la cuantumul in care au fost efectuate platile directe catre agricultori si tragerea la raspundere a celor vinovati de intarziere.

La inceputul lunii iulie, Fedratia Nationala a Producatorilor Agricoli din Romania (FNPAR) sustinea ca pana la 30 iunie, au fost platiti, pe extrase bancare ale APIA, 68,49% din totalul celor 1.241.270 de fermieri, dupa ce APIA a anuntat ca a efectuat plati pentru 95% din fermieri. Intr-un comunicat transmis la inceputul lunii iulie, APIA sustine ca a efectuat pana luni, 30 iunie, plati din fonduri europene si de la bugetul national in valoare de aproximativ 622.046.570 euro, pentru 95% dintre fermierii care au depus cereri de sprijin in anul 2007, dupa aceasta data existand posibilitatea ca suma alocata Romaniei sa fie diminuata.

Pentru platile directe la hectar aferente anului 2007, Romania a primit o alocatie financiara de 440 de milioane de euro, fonduri europene. Potrivit regulamentelor europene, schema de plata unica pe suprafata este suplimentata prin acordarea unor plati nationale directe complementare, cu fonduri de la bugetul national si din FEADR. Totdodata, normele europene prevad ca platile trebuie efectuate pana la data de 30 iunie, pentru fiecare luna de intarziere fiind prevazuta o anumita reducere financiara.

"APIA are de efectuat plati in valoare de 746.452.791 euro, pana la data de 30 iunie 2008. Teoretic, daca platile nu sunt finalizate pana la termenul limita, pentru prima luna de intarziere se aplica o reducere de 10 %, pentru doua luni de intarziere o reducere de 25 %, iar pentru trei luni o reducere de 45 %. De asemenea, dupa patru luni se aplica o penalizare de 70 %, iar peste patru luni reducerea este de 100 %", a declarat in luna mai, pentru NewsIn, director in cadrul APIA, Elena Mierlea.

Aceasta a precizat ca reducerea se aplica doar daca diferenta care mai ramane de platit dupa termenul limita este de sub 4 % din alocatia financiara. De asemenea, reducerea se aplica la suma de 440.000.000 de euro, ceea ce reprezinta doar fondurile europene pentru plati directe.

Din suma pe care APIA a platit-o pana la data de 30 iunie, "386.995.606 euro reprezinta finantare din Fondul European de Garantare in Agricultura (FEGA), 98.934.241 euro din Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (FEADR) si respectiv 136.116.723 de la bugetul national", se arata intr-un comunicat transmis Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).

Potrivit documentului, din numarul total 1.241.402 fermieri, 1.117.860 de fermieri au primit sumele aferente platilor unice pe suprafata si celor nationale directe complementare. Totodata, 13.591 de fermieri au fost exclusi de la plata ca fiind neeligibili intrucat au depus cereri pentru suprafete sub limita admisa de 1 ha sau au depus solicitarea dupa termenul limita de 25 iunie 2007, iar 48.458 fermieri au fost sanctionati cu excluderea de la plata pentru supradeclarari.

Din suprafata de aprox. 9.300.000 ha pentru care s-au depus cereri de sprijin in 2007, au fost efectuate plati pentru 7.655.670 ha, aproximativ 546.000 ha au fost excluse de la plata, iar pentru circa un milion de hectare sunt in curs de finalizare verificarile, corespunzator unui numar de 61.493 fermieri.

APIA mentioneaza ca printre cauzele principale care au generat intarzierea la plata a acestor ultime solicitari de sprijin sunt: existenta unor litigii intre fermieri in ce priveste solicitarea sprijinului pentru aceeasi suprafata in aceleasi bloc fizic, situatie in care ambele parti sunt excluse de la plata pana la solutionarea litigiului, neprezentarea la timp a documentelor de clarificare a regimului de exploatare a terenului, acolo unde in urma controalelor prin teledetectie au fost relevate neconformitati, precum si declararea unor suprafete in blocuri neagricole, fapt care presupune fie respingerea la plata, fie efectuarea de corectii in Sistemul de Identificare a Parcelelor Agricole in urma unor verificari rapide pe teren.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.