Ministrul roman de externe, Lazar Comanescu, se afla intr-o vizita oficiala la Kiev, la invitatia omologului sau ucrainean, Volodimir Ograzko.

In paralel va avea loc si o reuniune a comitetului de cooperare din cadrul comisiei speciale create de presedintele Traian Basescu si omologul sau ucrainean, Viktor Iuscenko, in urma cu aproape doi ani.
Chiar daca nu ocupa oficial primul plan al discutiilor programate vineri la Kiev, problemele vechi - care au tensionat ani la rand relatiile bilaterale - nu vor lipsi.

Este vorba de problema Insulei Serpilor si de cea legata de intentiile Ucrainei de a construi controversatul canal Bastroe.

Relatari recente vorbesc despre noi incercari ale autoritatilor ucrainene de a declara locuibila Insula Serpilor, caz in care ar Kievul ar putea exploata resursele de hidrocarburi din zona.

Purtatorul de cuvant al ministerului roman de externe, Cosmin Boiangiu, spune ca doar procesul aflat in curs la Curtea Internationala de la Haga este cel care va decide soarta platoului continental.
Al doilea litigiu e legat de proiectatul canal Bistroe.

Atat Comisia Europeana, cat si statele-parti ale Conventiei de la Espoo au cerut Kievului sa renunte la acest proiect, care ar incalca legislatia internationala.

In cazul in care Ucraina nu va ajunge la o hotarare acceptata si de Romania, solutionarea diferendului se va face tot de catre Curtea Internationala de Justitie.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.