Potrivit ministrului Culturii, Adrian Iorgulescu, Romania a inceput o ofensiva de imagine in Italia, componenta culturala a acestei actiuni fiind o “tema” data Ministerului Culturii de catre premierul Calin Popescu Tariceanu.

"In sedintele de guvern anterioare am primit din partea premierului sarcina de a realiza un program complex privind prezenta culturala romaneasca in Italia pana la sfarsitul acestui an", a explicat Adrian Iorgulescu, precizand ca bazele acestui program se vor pune in urma unei intalniri bilaterale romano-italiene, care se va desfasura in prima parte a lunii septembrie in Italia.

“Nu putem ramane fara reactie la modul in care sunt priviti conationalii nostri.

Rolul meu este de a imbunatati contactele si perceptiile referitoare la ce este realitatea romaneasca acum, cultura fiind cel mai bun instrument. Ne vom duce in Italia cu un program foarte dens de manifestari culturale din toate domeniile”, a mai spus Adrian Iorgulescu, precizand ca MCC va lucra in aceasta campanie impreuna cu Institutul Cultural Roman si cu Ministerul Afacerilor Externe. Campania va fi conceputa plecand de la relatiile culturale pe care Romania le-a stabilit deja.

“Am preluat un inventar al raporturilor culturale pe care le-au stabilit institutiile culturale romanesti”, a declarat Iorgulescu, dand ca exemplu un turneu pe care Opera Romana il va sustine in aceasta vara in Italia, dar si expozitia “Cucuteni-Tripoli”. care va fi prezentata la Vatican, in perioada 16 septembrie-31 octombrie.

Secretarul de stat al MCC, Demeter Andras, a facut si o referire la actiunea de amprentare a romilor din Italia, declarandu-se impotriva acestui demers: “Indiferent care ar fi consideratiile juridice pentru amprentarea unor oameni sau categorii de oameni, sub o forma sau alta, de catre autoritati, noi suntem impotriva oricaror forme ale discriminarii”.

In ceea ce priveste perioada de derulare a campaniei, oficialii MCC au precizat ca ea va fi una pe termen lung. “Avand in vedere ca putem vorbi de un adevarat fenomen al deteriorarii imaginii, apreciem ca nu putem sa concepem un program pe termen scurt, imediat, ci o constructie care va putea fi evaluata in timp, pe cel putin doi ani”, a apreciat Demeter Andras.

Sustinandu-i indeaproape pe atletii care vor fi prezenti la Beijing, oamenii de cultura romani vor merge la propria competitie, la Olimpiada Culturala, care este un soi de incalzire pentru marile intreceri sportive. Evenimentul se va desfasura in trei locuri.