Presedintele Traian Basescu "saluta" preocuparea liderului PSD, Mircea Geoana, pentru problema cresterii preturilor si ii transmite ca poate convoca sesiune extraordinara pe aceasta tema, avand cel mai numeros grup parlamentar, daca reactia sa si cea a Executivului pe aceasta tema il nemultumesc.

Seful statului il ironizeaza pe liderul PSD, care desi nu s-a prezentat pe 1 iulie la consultari si a fost ocupat cu a se autonominaliza ca prim-ministru si a-si serba ziua de nastere, a inceput sa se preocupe de poblemele cetatenilor.

"Inteleg ca pana astazi, principalele dumneavoastra preocupari au fost sa va auto-nominalizati prim ministru si sa va realizati filmul omagial cu ocazia zilei de nastere. Odata rezolvate aceste probleme, v-ati adus aminte si de problema preturilor la alimente si energie. Salut aceasta noua preocupare a dumneavoastra", se arata in replica presedintelui Traian Basescu, care ii explica faptul ca are instrumentele parlamentare necesare pentru a actiona.

"Avand in vedere ca Guvernul nu a avut o reactie pe masura asteptarilor dumneavoastra si faptul ca PSD are cele mai mari grupuri parlamentare in ambele camere ale Parlamentului, va revine responsabilitatea sa luati decizii in forul legislativ pentru diminuarea impactului social al cresterii preturilor", a raspuns presedintele, marti, unei scrisori deschise adresate de liderul PSD, Mircea Geoana. Seful statului precizeaza, in replica adresata lui Geoana, ca, intrucat reprezentantii PSD au respins in Birourile Permanente ale camerelor Parlamentului propunerea sa de a convoca o sesiune extraordinara, ii revine chiar liderului PSD organizarea unei asemenea sesiuni pe tema cresterii preturilor, "ca o dovada a sinceritatii noilor dumneavoastra preocupari privind rezolvarea problemelor cetatenilor".

Seful statului raspunde si acuzatiilor lui Geoana potrivit carora demersul sau de a initia consultari la Cotroceni pe tema scumpirilor este demagogic, precizand ca a insistat personal in cadrul consultarilor "asupra nevoii de responsabilitate si a evitarii demagogiei pentru a nu intra intr-o spirala inflationista". "Propunerile PSD, ca si ale celorlalti participanti, au fost transmise reprezentantilor guvernului prezenti, din partea PNL, la consultari", se mai arata in replica presedintelui.

Presedintele PSD, Mircea Geoana, le-a scris marti scrisori deschise premierului Tariceanu si presedintelui Basescu, primului cerandu-i sa majoreze salariul minim, iar celui din urma ii reproseaza ca a uitat de scumpiri si ca a folosit in scop personal consultarile de la Cotroceni pe acest subiect.
In scrisoarea deschisa adresata presedintelui, Geoana ii aminteste lui Basescu ca a promis sa se consulte si cu Guvernul pe tema preturilor la alimente si energie, dar ca acest lucru nu s-a intamplat.

"PSD si-a facut datoria si a propus solutii clare pentru contracararea efectelor cresterii preturilor la alimente si combustibili. Dumneavoastra insa ati intarziat sa va achitati de promisiuni. Nu ati convocat intalnirea cu membrii Guvernului si nu ati intreprins nicio actiune pentru a implementa solutiile propuse la Cotroceni", se arata in scrisoarea deschisa a lui Geoana.

Geoana mai noteaza ca, din cauza "scandalului" dintre Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu, "Romania a devenit o tara neguvernata, in care nu se gasesc solutii la problemele reale ale romanilor: cresterea pretului la alimente, gaze, electricitate". El ii mai transmite presedintelui ca, in acest context, sloganul sau din 2004 - "Sa traiti bine!" - este o minciuna.

La final, presedintele social-democratilor ii cere sefului statului sa informeze opinia publica cu privire la "pasii concreti" pe care ii are in vedere pentru a-si onora angajamentele asumate public, dar nu inainte de a-i reprosa ca a folosit intalnirea cu partidele politice "ca pretext pentru a aparea din nou la televizor".
Lui Tariceanu, Geoana ii cere sa se gandeasca la angajatii cu salariu minim pentru care solicita majorarea pana la 600 de lei. Liderul social-democrat ii mai spune premierului ca, in mod neadecvat vorbeste de crestere economica, "in timp ce un milion de romani isi iau credit <javascript:;> cu buletinul pentru a-si plati intretinerea" si ca "indiferenta si nepasarea" sunt "raspunsurile" sale la ingrijorarile romanilor.

"Macar de aceasta data, renuntati la indiferenta si cinism! Dincolo de vorbe, dincolo de proiecte tardive si dincolo de promisiuni nerealiste, oferiti-le oamenilor un ajutor solid, prin masuri coerente si juste", mai scrie Geoana, care incheie cerandu-i premierului sa se gandeasca "si la cei multi".


Despre autor:

Realitatea

Sursa: Realitatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.