Alesii cu notorietate, lideri de partid, se plaseaza in topul celor care voteaza cel mai putin sau depun cele mai putine initiative legislative, in timp ce alesii care fac efectiv munca parlamentara sunt aproape necunoscuti, este una din concluziile unui raport IPP citat de NewsIn.

La Senat, unde activeaza presedintii a trei partide, PSD, UDMR si PRM, topul absentilor la sedintele de vot este dominat de aceasta categorie, sustine raportul "Activitatea parlamentarilor in sesiunea februarie-iunie 2008", prezentat astazi.

Locul intai in topul chiulangiilor a fost atribuit Tribunului Vadim Tudor, care a inregistrat o prezenta la vot de 1%.

Presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor a reactionat promt la concluziile raportului IPP. Acesta a negat toate acuzatiile si a declarat pentru NewsIn ca studiul IPP contine "minciuni ordinare" si "date falsificate", intrucat, frecvent, la Senat, actele normative se voteaza prin ridicare de mana, in conditiile defectarii sistemului electronic. Liderul PRM considera studiul IPP drept "o diversiune lansata din zona Palatului Cotroceni", pentru a discredita partidul pe care il conduce. "Resping cu dispret aceste acuzatii. Acest ONG este o firma de bucatarie, o ventuza de supt bani", a afirmat Corneliu Vadim Tudor.

Pe locul doi in topul chiulangiilor il gasim pe secretarul general al PD-L, Vasile Blaga, cu o prezenta la vot de 2%. Iar locul trei este ocupat, de catre liderii PSD si UDMR, Mircea Geoana care are o prezenta de 4% si respectiv Marko Bela, cu acelasi procentaj.

Presedintele UDMR Marko Bela a reactionat de asemenea, imediat dupa publicarea in presa a acestor date. Acesta a explicat ca absentele sale de la activitatile Senatului, semnalate de IPP, sunt cauzate de implicarea in activitatea formatiunii pe care o conduce.

Marko a admis ca se afla in topul celor care au cele mai multe absente in Parlament, cu mentiunea ca aceeasi situatie este valabila si pentru ceilalti presedinti de partide.

"Este vorba de coordonarea activitatii partidului respectiv, inclusiv coordonarea activitatii legislative. Este adevarat, eu insumi nu m-am concentrat in exclusivitate pe activitatea Senatului, ci si pe problemele legate de Camera Deputatilor si de problemele legate de activitatea colegilor mei din Guvern", a explicat liderul Uniunii.

Fara a o nominaliza direct, studiul IPP sugereaza existenta unei inechitati, anume ca alesii care "trudesc" efectiv in Parlament sunt politicieni necunoscuti, iar initiativele lor sunt neexploatate de partide si nepromovate mediatic. In contrapondere, parlamentarii cu cele mai putine merite in activitatea birocratica sunt aceiasi care culeg laurii popularitatii. Astfel, beneficiind de prezenta in presa, spre deosebire de colegii lor mai muncitori, ei vor fi avantajatii viitorului sistem de vot uninominal, unde imaginea este cea care aduce voturi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.