Comisia parlamentara de cod electoral a stabilit pana acum colegiile din 19 judete, printre care Iasi, Gorj, Teleorman si Maramures.

Impartirea in astfel de colegii a celorlalte judete ar urma sa fie facuta luni.

Termenul limita pentru aceasta actiune este 20 iulie. Intre timp, liderii politici au inceput sa anunte spre ce colegii electorale se indreapta.

Liderii politici si-ar dori sa candideze in colegiile uninominale unde sansele de reusita se arata a fi mai mari.

Astfel, pentru PNL se arata atractiv sectorul 1 din Bucuresti, unde primaria a fost recastigata in iunie de liberalul Andrei Chiliman.

Patru dintre liderii partidului si-au anuntat intentia de a candida pentru un mandat de deputat intr-unul dintre colegiile sectorului.

Este vorba de presedintele PNL Calin Popescu Tariceanu si vicepresedintii Ludovic Orban, Bogdan Olteanu si Crin Antonescu.

Si pentru PD-L, partid care l-a avut pe Razvan Murgeanu in turul doi pentru primarie, sectorul 1 al capitalei este la fel de interesant.

De aceea PD-L ia in calcul varianta inscrierii in aceste colegii a lui Theodor Stolojan si Mioara Mantale, fost prefect al Bucurestiului.

Cat priveste alte colegii din judete, PNL viza, prin Norica Nicolai, un post de senator in judetul Cluj.
Numai ca Norica Nicolai a anuntat ca ar prefera sa candideze in judetul Arad.

Si asta pentru ca in Cluj sunt mari sanse ca PD-L sa castige unele colegii din primul tur, avand in vedere primaria detinuta de presedintele Emil Boc.

In acest timp la Arad votul e mai fragmentat si ar ramane mai multe colegii de impartit in faza stabilirii rezultatelor.

Pentru unul dintre colegiile din judetul Valcea, PNL intentioneaza sa il arunce in batalia electorala pe Catalin Harnagea, fost director al Serviciului de Informatii Externe.

Lista definitiva a candidatilor PNL pentru parlament ar urma sa fie stabilita intr-o sedinta a Biroului Politic, la sfarsitul lunii.

Cat priveste Partidul Social Democrat, multi dintre liderii formatiunii par a se indrepta spre colegii electorale din provincie, mai ales in zone unde PSD are multi sustinatori.

Se stie pana acum ca presedintele PSD Mircea Geoana vrea sa candideze la Dolj, Viorel Hrebenciuc va candida la Bacau, Victor Ponta doreste sa candideze la Gorj, iar Adrian Nastase mizeaza pe Prahova, unde are o proprietate in comuna Cornu.

Deocamdata candidaturile sunt in discutie, tinand cont de alianta electorala pe care PSD a incheiat-o cu Partidul Conservator, ai carui lideri vizeaza si ei primele locuri in unele colegii.

Alegerea unui colegiu electoral e importanta pentru ca, in toamna, vor ajunge direct in parlament numai acei candidati care obtin 50 la suta plus unu din voturile alegatorilor din colegiul respectiv.

In faza a doua, ceilalti candidati vor fi redistribuiti potrivit rezultatelor partidului.

La nivel national vor fi organizate atatea colegii electorale cati deputati si senatori sunt.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.