In cel mult doua luni cit a mai ramas pina la sfirsitul acestei sesiuni parlamentare, Dragos Seuleanu, de la radioul public, si Valentin Nicolau, presedintele televiziunii nationale, vor fi pusi "pe liber". Alianta PNL-PD are cel putin doua variante legale pentru a-i destitui pe cei doi. Pe de-o parte, in doua saptamini, va exista raportul Comisiei de ancheta care poate propune, printr-o procedura mai complicata, schimbarea sefilor de institutii. Pe de alta parte, in trei saptamini, vor intra pe ordinea de zi la Comisiile de cultura ale celor doua Camere rapoartele de activitate ale ambelor institutii publice de media care, daca primesc aviz negativ, atrag de la sine demiterea lui Seuleanu si a lui Nicolau.

Ambele variante tin de abilitatea procedurala si de vointa unanima a coalitiei pentru a da rezultate. Cel putin la nivelul Comisiei de ancheta, coalitia guvernamentala a functionat, parlamentarii PUR si UDMR alaturindu-se anchetei coordonate de PNL si PD. Dintr-o privire de ansamblu asupra discutiilor din Comisia de ancheta, pina acum toti parlamentarii coalitiei par sa impartaseasca opinia ca Seuleanu si Nicolau trebuie schimbati. La dezbaterile din comisie, acelasi ton critic a fost adoptat si de reprezentantii PRRM care, in plenul Camerelor, s-ar putea alatura prin vot coalitiei. Potrivit unor surse din coalitie, cele doua variante de demitere ale sefilor inscaunati pe vremea cind PSD era la putere sint in lucru, iar schimbarea conducerilor SRR si SRTV se va concretiza pina la finalul lunii iunie.

Un ultim amanunt, care este foarte posibil sa fie cuprins in raportul final al Comisiei de ancheta, este latura penala a cercetarilor. Potrivit unor surse din interior, la cele doua institutii au fost descoperite posibile infractiuni financiare. Astfel, in raportul final al comisiei s-ar putea cere plenului parlamentului sa aprobe o solicitare adresata Parchetului General pentru a analiza daca s-au produs fraude de ordin penal.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.