Doi consilieri judeteni din partea Aliantei D.A. Dolj, Cosmin Enea si Dan Mogos, sint acuzati ca au pus mina pe 188.000 de euro din fonduri SAPARD prin incalcarea unor prevederi ale legii. In primul rind, cei doi consilieri au obtinut autorizatii de PFI - persoane fizice independente - pe activitati de turism, fara sa aiba experienta in acest domeniu. Apoi, Cosmin Enea si Dan Mogos nu au respectat nici prevederile regulamentului Agentiei SAPARD.

Doi consilieri judeteni din Dolj ai Aliantei D.A., Constantin Cosmin Enea si Dan Lucian Stefan Mogos, au accesat fonduri SAPARD importante. Ei au obtinut la inceputul lui 2005 finantarea a doua proiecte in valoare de 188.000 euro fiecare, pentru construirea a doua pensiuni turistice in comuna Baia de Fier, zona Rinca, din judetul Gorj. Ambele proiecte sint obtinute pe persoane fizice autorizate; aprobarile le-au fost eliberate pe 30 septembrie 2004 de Primaria Craiova, pentru "activitati de turism", dupa cum declara acestia.

Autorizatie obtinuta "dupa ureche"

Pe 29 septembrie 2004 a intrat in vigoare Legea nr. 300/2004 privind autorizarea persoanelor fizice si a asociatiilor familiale; aceasta obliga persoanele fizice independente sa faca dovada ca au calificarea necesara activitatii pentru care solicita autorizatia. Numai ca Dan Mogos este de profesie medic, iar Cosmin Enea este economist. Ei recunosc faptul ca nu au nici o pregatire in turism. Legea 300/2004 stipuleaza, la art. 5, ca persoanele fizice care vor sa se autorizeze trebuie sa prezinte la dosar "copii dupa documentele care dovedesc pregatirea profesionala sau, dupa caz, experienta profesionala pentru desfasurarea activitatii pentru care se solicita autorizarea".

Si vechiul act normativ abrogat pe 29 septembrie (Legea 507/2002) spune la art. 4 ca solicitantii de autorizatii trebuie "sa aiba calificarea necesara pentru activitatea pentru care solicita autorizarea".
Dan Mogos si Cosmin Enea au mentionat ca "am depus la SAPARD o declaratie pe proprie raspundere, cum ca in sase luni de la finalizarea proiectului vom face un curs de specialitate pe turism". Atit Mogos, cit si Enea sustin ca au toate actele in regula si ca nu au incalcat nici o prevedere legala.

Regulamentul SAPARD, calcat in picioare

Directorul Biroului Regional Sud-Vest Oltenia al Agentiei SAPARD, Daniel Popescu, ne-a explicat ce spune legea si Ghidul Solicitantului de finantari SAPARD referitor la concesiune: "Pe Masura 3.4, solicitantul trebuie sa faca dovada ca a concesionat terenul pe o perioada de minimum zece ani. Nu este legal sa-l fi concesionat pe un singur an". Cosmin Enea preciza ieri: "Am concesionat terenul pe un an, cu posibilitatea de prelungire, de la Consiliul Local Baia de Fier".

Tineri viitori "baroni locali"?

Cosmin Enea si Dan Mogos au 26, respectiv 29 de ani si sint asociati si actionari la mai multe firme, detin depozite bancare importante si se lanseaza acum si in domeniul turismului. Intrebat de unde are bani de cofinantarea cu 94.000 de euro a proiectului cistigat, Dan Mogos a declarat: "Treaba mea de unde am bani. Am primit niste sume consistente dintr-o mostenire. Am mai multe firme. Toate sint trecute in declaratia de avere. Am si terenuri peste tot in Dolj".
Nici Enea nu este strain de afaceri: "Sint actionar la mai multe firme. Am trecut in declaratia de avere doar acele firme la care actiunile sint mai mari de 5.000 de euro".

Declaratiile de avere ii contrazic

Declaratiile de avere ale celor doi consilieri liberali, publicate pe site-ul Consiliului Judetean Dolj, sint aproape goale si contrazic cele afirmate mai sus de tinerii politicieni.
De exemplu ieri, pe site-ul CJ Dolj, Dan Mogos nu figura cu nici unul dintre terenurile despre care afirma ca le detine, cu nici una dintre firmele pe care spunea ca le are, cu nici o proprietate (casa, masina), ci doar cu un depozit bancar impresionant: 1.165.000.000 de lei.
Conform declaratiei de avere a lui Cosmin Enea, acesta are un apartament dobindit in 1999 si este administratorul unei societati din Craiova.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.