PD-L va depune o initiativa legislativa de modificare a legii raspunderii ministeriale in sensul eliminarii votului Camerei Deputatilor sau Senatului pentru inceperea urmaririi penale a ministrilor-parlamentari, a anuntat duminica presedintele democrat-liberalilor, Emil Boc, informeaza NewsIn

"PD-L propune eliminarea imunitatii guvernamentale pentru parlamentarii-ministri. Astazi un parlamentar obisnuit poate sa fie urmarit penal fara incuviintarea Camerei din care face parte. In schimb un parlamentar care are si calitatea de ministru nu poate fi urmarit penal decat daca exista acordul unei majoritati de doua treimi. Acest tratament discriminatoriu situeaza parlamentarii-ministri deasupra legii", a spus Emil Boc, citat de NewsIn.

Liderul PD-L a precizat ca democrat-liberalii doresc mentinerea prevederii privind acordul Parlamentului in cazul retinerii, arestarii si perchezitiei, in cazul urmaririi penale insa camera Deputatilor sau Senatul sa ia act de acest lucru.

"Cand se va modifica Legea raspunderii ministeriale ramane in vigoare textul Constitutiei, care spune ca numai Camera Deputatilor, Senatul si presedintele Romaniei pot cere inceperea urmaririi penale, cu mentiunea ca in cazul in care aceasta solicitarea vine de la Parchetul General aceste entitati doar iau act de solicitare si trimit mai departe sesizarea pentru inceperea urmaririi penale prin ministrul justitiei, fara a mai fi nevoie de o dezbatere parlamentara, asa cum de altfel nu este nevoie de nicio dezbatere parlamentara cand se incepe urmarirea penala impotriva unui membru al Parlamentului", a explicat Boc principiile pe care PD-L isi va fundamenta un text de lege pe care-l va depune la inceputul sesiunii din toamna.

Liderul democrat-liberal a mai afirmat ca modificarea PD-L este necesara pentru recastigarea increderii cetatenilor in parlamentari si in actul de justitie, prin stoparea "inechitatii".

Camera Deputatilor nu a reusit sa ia marti, 24 iunie, o decizie in cazul avizarii cererii DNA de incepere a urmaririi penale in cazurile deputatilor PSD Adrian Nastase si Miron Mitrea, fost premier, respectiv fost ministru al transporturilor. Secretarul Camerei Deputatilor Ioan Munteanu a precizat ca nu s-a intrunit numarul necesar de voturi pentru a da un verdict, fiind exprimate doar 208 voturi, in conditiile in care pentru avizarea cererilor DNA erau necesare 220 de voturi, respectiv doua treimi din numarul deputatilor.

Presedintele Traian Basescu a cerut, pe 26 iunie, organizarea unei sesiuni extraordinare pentru cazurile Nastase si Mitrea, solicitarea fiind insa respinsa, parlamentarii invocand eventualitatea unui nou vot cu ocazia unei sesiuni extraordinare la sfarsitul lui august, convocate pentru legea Curtii de Conturi.

PD-L a atacat, pe 7 iulie, la Curtea Constitutionala prevederea din regulamentul Camerei Deputatilor potrivit careia pentru inceperea urmaririi penale a unui ministru-parlamentar este de doua treimi din numarul deputatilor. Judecarea sesizarii a fost amanata pentru data de 17 septembrie, judecatorii acceptand astfel cererea presedintelui Camerei Bogdan Olteanu privind acordarea unui „termen rezonabil in care factorii constitutionali sa poata exprima un punct de vedere” fata de sesizarea inaintata Curtii.

Potrivit unei decizii a Curtii Constitutionale, cererea privind inceperea urmaririi penale a unui ministru-parlamentar se inainteaza, dupa caz, Camerei Deputatilor sau Senatului. Potrivit regulamentului Camerei, este nevoie de votul a doua treimi din numarul deputatilor pentru a se declansa inceperea urmaririi penale impotriva unui ministru-parlamentar. La Senat, o decizie in acest sens se ia cu votul majoritatii senatorilor.

Potrivit articolului 72 din Constitutie, deputatii si senatorii nu pot fi trasi la raspundere juridica pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului. Ei pot fi urmariti si trimisi in judecata penala pentru fapte care nu au legatura cu voturile sau cu opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului, dar nu pot fi perchezitionati, retinuti sau arestati fara incuviintarea Camerei din care fac parte, dupa ascultarea lor.

In caz de infractiune flagranta, deputatii sau senatorii pot fi retinuti si supusi perchezitiei. Ministrul justitiei il va informa neintarziat pe presedintele Camerei asupra retinerii si a perchezitiei. In cazul in care Camera sesizata constata ca nu exista temei pentru retinere, va dispune imediat revocarea acestei masuri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.