Conducerea aliantei partidelor Social Democrat si Conservator a facut public vineri programul in baza caruia spera sa castige alegerile parlamentare din toamna.

Intr-o sedinta comuna marcata de ropote de aplauze, presedintele PSD Mircea Geoana a promis alegatorilor ca, in cazul in care ar ajunge la guvernare, partidul pe care il conduce ar dubla salariul minim pe economie - fata de valoarea din prezent - si ar acorda mai multe avantaje pensionarilor.

„Nu vom ceda presiunilor liberale si neoliberale si nu vom renunta la ideea TVA-ului diferentiat la serviciile de baza si la serviciile publice esentiale”.

“Nu vom renunta - pentru ca intreaga Europa civilizata face acest lucru. Vom aloca in continuare 6% din PIB pentru educatie, vom construi in patru ani de zile 1000 de km de autostrada, vom construi, tot in patru ani, centuri de ocolire pentru marile orase”.

“Vom moderniza 1000 de km de cale ferata si vom continua modernizarea satului romanesc", spune Mircea Geoana.

Analistii, sceptici

Analistii economici s-au aratat insa mai degraba sceptici ca masurile promise de PSD si PC ar putea sa fie puse in practica.

Oferta celor doua partide cuprinde zece mari angajamente pe care liderul PSD, Mircea Geoana, le caracterizeaza drept "profunde si solemne".

In capul listei se afla majorarea salariului minim in urmatorii patru ani pana la o valoare de 10 milioane de lei vechi.

Pentru ca acest lucru sa poata fi realizat, spune economistul sef al Bancii Nationale, Valentin Lazea, ar trebui insa ca si productivitatea muncii sa creasca in acelasi ritm.

"Asta ar insemna o crestere anuala medie de 19 la suta pe an, daca este vorba de o crestere pe durata a patru ani", spune domnul Lazea.

Un salariu minim de 10 milioane de lei e o initiativa perfect realizabila, spune analistul Ilie Serbanescu, cu o conditie, insa: sa se renunte la majoritatea sumelor acordate prin programele de asistenta sociala, iar actualii asistati sociali care pot sa munceasca sa fie incurajati sa faca acest lucru, pentru a contribui la buget.

Impozite diferite

Analistul Radu Limpede comenteaza alta promisiune a celor doua formatiuni poilitice, aceea de a impozita salariile diferit sau chiar deloc.

Persoanele care primesc salariul minim pe economie ar urma sa fie ferite de impozit, iar cele care castiga pana in 15 milioane de lei vechi sa plateasca un impozit de doar 10%, deci sub cota unica de 16 procente.

"Din punctul meu de vedere este o ciudatenie pentru ca ar crea hazard moral, ar crea disparitati in tara”.
“Cetateanul care nu plateste niciun impozit ar putea fi discriminat cel putin moral”.

“Eu in momenul in care sunt tratat prost de stat pot sa ma revolt pentru ca platesc impozite”.
“Dar daca ar aparea o clasa intrega de romani care nu platesc niciun impozit, ce cuvant mai au acei oameni?", spune la BBC Radu Limpede.

Pensii

Programul electoral al Aliantei PSD-PC se adreseaza in mod special pensionarilor.

Lor li se promite ca a doua etapa din programul majorarii pensiilor va avea loc chiar anul acesta, si nu la inceputul anului viitor, sii ca un milion de pensionari de la CAP-uri vor avea pensiile dublate.

"Sunt aproximativ acelasi numar de contributori la sistemul de pensii - cam 4,8 milioane - si cam 4,6 milioane primesc pensii”.

“Daca aceste contributii la asigurarile sociale nu vor creste, ci vor scadea, este clar ca orice crestere de pensii nu se poate face decat prin transfer de la bugetul de stat. Cu alte cuvinte, marind deficitul", spune Valentin Lazea, economistul-sef al BNR.

PSD si PC nu au uitat nici de infrastructura. Promit, de pilda, ca daca vor intra la guvernare vor construi 1000 de kilometri de autostrada in urmatorii patru ani.

"Pur si simplu nu se poate. In 20 de ani s-au facut 100-150 de kilometri de autostrada, nu vad cum in 4 ani se vor face 1000 de kilometri“.

„Nu exista capacitatea sa se schimbe total modul in care se fac achizitiile publice", crede Ilie Serbanescu.

Oferta PSD-PC este de vineri in dezbatere publica.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.