Prin faptul ca nu a vrut sa decida In privinta celor patru posturi de conducere de la ICCJ, Consiliul Suprem al Magistraturii se dovedeste o frana In reforma Justitiei

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis ieri, ca raspuns la sesizarea facuta saptamana trecuta de ministrul Justitiei, Monica Macovei, ca nu sunt vacante cele patru posturi de conducere de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, respectiv postul de vicepresedinte al Curtii (Lidia Barbulescu) si cele de presedinte al sectiilor penala, civila si comerciala (Anton Pandrea, Danut Cornoiu si Eugenia Lohan).

In baza unor prevederi din legea de functionare a instantei supreme, Monica Macovei a sesizat faptul ca mandatele celor patru judecatori mai sus mentionati au incetat din 22 decembrie 2004, deoarece respectivii au fost numiti in locul predecesorilor lor, pana la expirarea mandatelor acestora. In acest sens s-au invocat prevederile art.12, alin.2, din Legea 56/1993, privind Curtea Suprema de Justitie, care arata: "in cazul in care mandatul presedintelui, al vicepresedintelui, al presedintelui de sectie sau al unui judecator al Curtii Supreme de Justitie a incetat inainte de expirarea duratei pentru care acesta a fost numit, in functia respectiva va fi numita, cu respectarea conditiilor prevazute de lege, o alta persoana. Mandatul presedintelui, al vicepresedintelui, al presedintelui de sectie sau al judecatorului astfel numit inceteaza la expirarea duratei mandatului pe care l-a avut predecesorul pe care l-a inlocuit".

Diferit de opinia lui Macovei, exprimata chiar in fata presedintelui Romaniei, Traian Basescu, care a cerut masuri rapide de intrare in legalitate, Inalta Curte de Casatie si Justitie a inaintat Consiliului un punct de vedere oficial, in care a opinat ca mandatele celor patru curg din momentul numirii lor, vreme de sase ani, si nicidecum pana la expirarea mandatelor initiale ale predecesorilor lor, invocand in acest sens decretele prezidentiale de numire, care nu ar fi facut referire la prevederile articolului 12 mai sus mentionat. CSM, din care fac parte doi dintre cei vizati (Lidia Barbulescu si Anton Pandrea) a decis insa ca mandatele celor patru nu au expirat.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.