Politica 5 Iulie 2008 05:48
Interventia conducerii Parlamentului in cazul prelungirii mandatelor consilierilor Curtii de Conturi reprezinta o violare a democratiei, considera senatorul UDMR de Cluj, Eckstein Kovacs Peter, transmite corespondentul NewsIn.

"13 oameni modifica o decizie anuntata a plenului Parlamentului. Gata! Democratia violata, gata saraca de ea. Nemaiintalnit. Ca erau argumente practice, toata umea e constienta ca nu poti face sesiune extraordinara ca nu vor veni oamenii, e o realitate. E clar ca Curtea de Conturi trebuie sa functioneze pentru ca altfel ne lipsim de bani, dar eu ca jurist nu ma pot impaca cu o incalcare atat de grava cu normele elementare ale democratiei parlamentare", a declarat Eckstein, in cadrul unei conferinte de presa.

"Sa ne traiasca Vacaroiu"

Eckstein a mai afirmat ca a invatat la dreptul roman in facultate ca si daca moare lumea, justitia trebuie sa straluceasca, adica decizia "discutabila" a camerelor reunite ale Parlamentului trebuia respectata. "Presedintele de sedinta, care a fost domnul avocat Bolcas (n.red. - Lucian Bolcas, senator PRM) a zis ca votul este nul intrucat nu a fost cvorum si plenul celor doua camere s-a dizolvat. Parlamentul este suveran", a spus Eckstein, afirmand ca dupa anularea votului nu ar fi fost permis sa vina 20 de persoane in Biroul Permanent si sa schimbe cu 13 voturi "pentru" decizia Parlamentului.

Totodata, Eckstein Kovacs Peter a mai spus ca Senatul a amanat de un an jumatate dezbaterea proiectului de lege, iar mandatul membrilor Curtii de Conturi a fost prelungit acum a treia oara. "Senatul era camera decizionala si mai mult de un an, era pe ordinea de zi, intotdeauna l-au pus la ultimul punct la ordinea de zi si liderii de partide sa ne traiasca, presedintele Senatului, <<La Multi Ani - domnul Vacaroiu>>, au tras mata de coada un an jumate. Ei sunt de vina. De ce au lasat pentru ultimul moment. Sa fie trasi la raspundere, oprobiul public sa ajunga pana la gleznele lor", a mai afirmat senatorul clujean.

"Sistemul" lipsei de cvorum a functionat

Mandatul membrilor Curtii de Conturi a fost prelungit pana pe 30 septembrie, intrucat se considera ca votul de saptamana trecuta a fost valid, astfel ca o sesiune extraordinara va avea loc doar in august, exclusiv pentru reexaminarea legii Curtii, a anuntat miercuri Nicolae Vacaroiu.

Saptamana trecuta, conducerea Parlamentului anunta ca din cauza lipsei de cvorum votul pentru prelungirea mandatului consilierilor Curtii de Conturi nu este valabil. Inca de la prima supunere la vot si dupa apelul nominal, presedintele de sedinta, deputatul PRM Lucian Bolcas, a constatat lipsa cvorumului.

Mandatul membrilor CC a expirat pe 31 mai, in timp ce legea de organizare si functionare a Curtii a fost retrimisa de presedintele Basescu spre reexaminare.

Basescu a cerut Parlamentului o sesiune parlamentara extraordinara pentru a reexamina legea Curtii de Conturi si pentru a rezolva problema dosarelor ministrilor parlamentari.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.