Politica 4 Iulie 2008 02:57
Doua modele de autonomie, cel basc si cel belgian, au fost sustinute, ieri, la Targu Mures, in cadrul primei sedinte a Aliantei Libere Europene (ALE) organizata in Romania, de catre cei prezenti, in cadrul expunerilor pe marginea autonomiei teritoriale a Tinutului Secuiesc.
Presedintele Consiliului National Secuiesc (CNS), Izsak Balazs, a spus ca ar vedea viabil pentru secuime modelul basc, in cadrul caruia politica fiscala locala si regionala ar fi una dintre competente, alaturi de sanatate, investitii, mediul inconjurator. Presedintele Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), europarlamentarul Laszlo Tokes, a fost insa de parere ca modelul belgian ar putea reprezenta cel mai bine relatia dintre autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc si autonomia maghiarilor din intreaga Transilvanie. Acesta a sustinut ca autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc se leaga de o autonomie individuala, care ar trebui sa se extinda asupra intregii Transilvanii si care ar trebui sa ii cuprinda si pe ceangaii din Moldova. Printre cauzele acestei scaderi, Tokes a identificat raporturile de proprietate si tendintele de romanizare accelerate, inclusiv de infiintare a unei episcopii ortodoxe a Covasnei si Harghitei.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.