Politica 3 Iulie 2008 04:51
Decizie-soc in Parlament: Birourile reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului au decis ieri, pe baza unei "presupuneri", ca votul de saptamana trecuta pentru prelungirea mandatului Curtii de Conturi a fost valabil.

Decizia uluitoare a fost anuntata ieri, la finalul intalnirii, de catre presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu. Acesta a spus ca, in urma dezbaterilor din sedinta, s-a ajuns la concluzia ca ar exista doua variante referitoare la cererea sefului statului de convocare a Parlamentului in sesiune extraordinara pentru reexaminarea legii Curtii de Conturi. Vacaroiu a spus ca o posibilitate ar fi reexaminarea legii, dar ca "dureaza mai mult de o luna si jumatate, ceea ce ar fi insemnat ca pe aceasta perioada sa nu avem Curte de Conturi". Cealalta varianta: prelungirea mandatului Curtii de Conturi pana la 30 septembrie.

Semnificatie

Vacaroiu a aratat ca, in aceste conditii, s-a interpretat ca sedinta comuna de saptamana trecuta a Parlamentului (care avea pe ordinea de zi prelungirea pana la 30 septembrie a mandatului membrilor Curtii de Conturi, n.r.), suspendata din lipsa cvorumului necesar pentru validarea votului, ar fi fost de fapt valabila. "In urma analizarii stenogramei sedintei Camerelor reunite din 25 iunie a rezultat ca 234 de senatori si deputati au raspuns prezent, in consecinta cvorumul de lucru, care este de 231, era asigurat.

Din 234 prezenti pe apel nominal, 145 au votat 'pentru', 19 - 'impotriva', 4 s-au abtinut si restul nu au votat. In conformitate cu prevederile Regulamentului de la Senat si Camera Deputatilor, cei care nu-si exprima votul se iau in calculul cvorumului", a spus Vacaroiu. Seful Senatului a spus ca membrii BP au decis: Curtea de Conturi ramane in functie pana la 30 septembrie, sesiunea extraordinara fiind astfel inutila.

Vacaroiu a mai spus ca le-a propus deputatilor sa convoace in vacanta parlamentara Comisia de buget si pe cea juridica pentru raportul la cererea de reexaminare a legii, sa il aprobe in august, dupa care sa il trimita la Senat, pentru a relua procedura, astfel incat pana la sfarsitul lui septembrie, prin negocierea liderilor de grup, sa fie alesi consilierii de conturi.

Bizar!

Vicepresedintele Camerei Deputatilor, Lucian Bolcas, a declarat ieri ca decizia BP "este bizara din punctul meu de vedere". "Acum s-au interpretat textele Regulamentelor, presupunandu-se ca au fost prezenti 66 de parlamentari care nu au exprimat dreptul de vot, dar au alcatuit cvorumul", a spus Bolcas.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.