Politica 2 Iulie 2008 02:32
Numai 110 femei au reusit sa obtina un post de primar la ultimele alegeri locale. Aceasta situatie este, in opinia specialistilor, consecinta faptului ca Romania este inca o societate misogina.
Din totalul celor 3.173 de primari alesi la alegerile locale din 2008, numai aproximativ 3% sunt femei. Suprematia in cele 40 de judete si in municipiul Bucuresti le apartine in exclusivitate barbatilor. Femeile au obtinut fotolii de primar numai in comune. Bacaul detine in acest sens recordul, cu sapte femei primarite. Exista insa si judete in care nu a fost aleasa nici o femeie ca edil local.

Printre acestea se numara Brasovul, Bistrita-Nasud, Covasna, Mehedinti, Olt si municipiul Bucuresti. Mihaela Miroiu, profesor la SNSPA si specialista in feminism, ne-a explicat ca ponderea mica a femeilor in functia de primar este "o consecinta a sistemului uninominal, care face ca femeile sa piarda foarte mult in fata barbatilor". De altfel, chiar in comunele in care s-au confruntat numai o femeie si un barbat, tendinta majoritara a fost ca alegatorii sa mearga mai degraba pe mana unui barbat.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.