CNSAS arata, in actiunea prin care a sesizat instanta in cazul subprefectului de Vrancea, ca Mioara Flenchea era considerata un colaborator care "a manifestat atasament fata de organele de securitate", potrivit notelor de analiza intocmite de ofiterii de securitate, transmite NewsIn.

Astfel, potrivit notei de analiza din 3 martie 1989, ofiterii de Securitate scriau despre actualul subprefect de Vrancea ca "a furnizat informatii si despre unele nereguli existente in cadrul statiei hidrologice Focsani cat si despre stari de spirit ocazionate de evenimente interne. S-a prezentat punctuala la intalniri si a manifestat atasament fata de organele de securitate....".

Tribunalul Bucuresti a stabilit pentru 2 septembrie primul termen al procesului in care urmeaza sa stabileasca daca subprefectul de Vrancea a fost colaborator al Securitatii, asa cum a descoperit CNSAS.
Conform actiunii introdusa in instanta de CNSAS, Mioara Flenchea a fost recrutata in 1976 si a primit ca nume de cod Diana Petrescu.

Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii a mai descoperit ca Flenchea a avut trei perioade in care ar fi dat informatii Securitatii.

Astfel, potrivit actiunii depusa la Tribunalul Bucuresti, prima perioada ar fi 1976 - 1979, cand actualul subprefect a fost recrutat "pentru incadrarea informativa a Liceului de fete Garabet Ibraileanu din Iasi", urmata apoi de anii 1980 - 1986, cand FMioara lenchea ar fi fost "reactivata pentru incadrarea informativa a angajatilor Statiei Gheorghe Gheorghiu Dej si a tinerilor de la caminul nefamilisti".

Ultima perioada in care, potrivit documentelor CNSAS, Mioara Flenchea a dat informatii organelor de securitate a fost 1986 - 1989.

O nota de analiza din 31.05.1977, descoperita de CNSAS, arata ca ofiterii de securitate erau extrem de multumiti de modul cum decurgea colaborarea cu Diana Petrescu, aratand: "colaboratoarea se dovedeste atrasa irezistibil de munca de culegere de informatii, fiind pasionata mai ales de aspectul conspirativ al acestei activitati...".

Intr-o alta nota de analiza din 15.07.1978, si la care face referire CNSAS in actiunea de la Tribunalul Bucuresti, se arata ca majoritatea informatiilor date de Flenchea "prezinta interes pentru organele noastre referindu-se la elemente ce intretin relatii cu cetatenii straini sau care se comporta necorespunzator...".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.