Liderii PSD reuniti vineri in Comitetul Executiv vor avea o discutie preliminara despre viitorii candidati la functiile de presedinte, premier si ministri in viitorul guvern, demers care va da startul competitiei pentru functii,de fapt,o impartire a influentei intre filialele castigatoare la locale, arata NewsIn.
Organizatiile vor face o scurta prezentare, la solicitarea lui Ion Iliescu, a performantelor electorale, iar filialele care au avut rezultate slabe vor prezenta solutii de redresare, cel mai probabil fiind schimbarea catorva oameni din esaloanele inferioare sau coordonarea filialelor perdante de catre cele mai puternice. PSD, autoasumat castigator al alegerilor locale, dupa obtinerea celor mai multi sefi de CJ si primari, are problemele sale in organizatii precum Cluj, Alba, Giurgiu, Arad, Bihor, insa e putin probabil sa aiba loc decapitari ca la PNL, de exemplu, nefiind excluse insa alte demisii de onoare pe modelul filialelor Mures si Neamt.

Pe fondul acestui bilant electoral, PSD va avea o discutie preliminara si despre impartirea functiilor in eventualitatea in care castiga alegerile din toamna. Adrian Nastase, care si-a anuntat intentia de a mai candida inca o data contra lui Traian Basescu chiar dinainte de a deveni presedinte al Consiliului National, este cel cotat cu cele mai multe sanse, insusi Mircea Geoana, cel care in urma cu cateva luni dorea si el sa se arunce in aceeasi functie, recunoscand in ajunul acestui CEx acest lucru. Nastase si-a reafirmat recent disponibilitatea de a fi prezidentiabilul partidului, aratand totodata ca Geoana ar putea fi candidatul pentru sefia Guvernului. Refacerea tandemului Nastase-Geoana din 2004 pare de fapt ca ar avea ca scop prevenirea situatiei in care Sorin Oprescu, proaspatul primar al Capitalei si creditat foarte bine de casele de sondaje, sa fie sustinut din partid pentru a candida el impotriva lui Basescu. O contrapondere la Oprescu reprezinta si una la Ion Iliescu, de aceea este foarte posibil ca presedintele de onoare, pentru a-si specula la maxim influenta, sa indemne ca desemnarea prezidentiabilului sa se faca asezat si prin incurajarea competitiei.

Tot Ion Iliescu va incerca, spun surse din partid, sa forteze o demisie a lui Vasile Dancu, liderul de la Cluj, organizatia cu performantele cele mai slabe in raport cu asteptarile si a lui Marian Vanghelie, seful de la Bucuresti, care in timpul campaniei s-a rafuit prin presa cu fostul sef de stat Iliescu nu a reusit insa sa-si atraga pana acum prea multi sustinatori pentru aceasta actiune, iar Dancu, precaut, si-a luat inainte masurile necesare, iar liderii catorva organizatii municipale din judet au renuntat la posturi. Geoana si Ilie Sarbu au sarit din nou in apararea clujenilor saptamana aceasta, iar cel mai probabil Clujul va trece printr-un proces de reorganizare, o solutie pe care a inaintat-o si Mitrea, un alt oponent al ardelenilor, dupa aflarea rezultatelor la locale. Nu sunt excluse insa surprizele, mai ales ca liderii locali puternici au tendinta de a merge pe mana lui Iliescu atunci cand acesta pune partidul in fata unor propuneri.

Nu in ultimul rand, pentru a demonstra ca are si oameni, nu numai idei si proiecte de guvernare, in PSD se va deschide in perioada urmatoare o competitie pentru posturile din guvernul din umbra. Aici, disputele pe functii se vor da pe mai multe niveluri: mai intai la nivelul vicepresedintilor, astfel ca de pe lista informala nu vor lipsi aceeasi oameni aflati in carti si anul trecut, cand in contextul motiunii de cenzura, in PSD la capitolul ministeriabili figurau Cristian Diaconescu, Constantin Nita, Victor Ponta sau Dan Nica Cu vicepresedintii se vor bate pentru aceste functii sefii de departamente, a caror specializare i-ar face mai potriviti pentru unele posturi. In fine, la ultimul nivel, disputa pe functii se va desfasura intre filiale, adica liderii de organizatii care au performat, cele din Oltenia, Muntenia si Moldova, vor incerca sa-si impuna drept rasplata oamenii lor in detrimentul altor organizatii, precum cele din Ardeal, de exemplu.

Insa, pentru a nu impune ca preocupare impartirea unor functii virtuale, mai spun surse din partid, pesedistii vor incerca cel mai probabil sa lase deocamdata acest joc deschis competitiei si negocierilor, astfel ca lista ar putea ramane nefinalizata o perioada de timp. Nu este exclus nici ca niste nume sa fie inaintate ca sigure pentru posturile respective.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.