Episodul intii

Au venit BMW-urile la Congres! Ba nu, au raspuns prompt si Mercedes-urile! Mult au intirziat astea, jeepanele, dar ele si-au gasit loc chiar in burta Salii Palatului.

Episodul doi

Era Congres de alegeri. Era PSD. La intrare, filtre. Cautat la piele cu aparatul. Declaratie oficiala: "Asa, acesta e aparat foto? Sigur? Acesta e reportofon? Dati-i drumul!". Cind intri in Congres te asteapta doua hostesse degeaba. Doua scobitori in albastru. Una dintre ele mi-a acordat acest interviu, in exclusivitate: "Rep.: Acesta este Congresul? Hostess: Da. Rep.: Pot urca la balcon? H.: Nu. Rep.: Sinteti social-democrata? H.: Nu, cu ora!" Jos statea analistul Boda. Sus, analistii: C.T. Popescu, Ion Cristoiu.

Episodul trei

Membrii Congresului raspundeau la intrebarea "Cu ce ginduri la Congres?" teleghidati: "Vrem o limpezire a situatiei. Unele lucruri stau in picioare, altele stau cu fundul in sus." - cum s-a exprimat clar Madalin Voicu.

Episodul patru

La fel se intimpla si mai departe: Oprescu, Ion Neagu, Ponta, Blanculescu, Madalin Voicu, Minodora Ilie erau cu totii incomozi. Acelasi Madalin sintetizeaza: "Sint o persoana incomoda in partid!". Dar Minodora nu e incomoda ca Madalin, iar Ponta in nici un caz precum Ion Neagu. Fiecare e incomod pe cont propriu.

Episodul cinci

Toti erau doldora de pilde. Iata citeva. Minodora Ilie: "Moise i-a scos pe evrei, i-a trecut prin Marea Rosie, i-a dus in desert, 40 de ani a cautat norme de convietuire cinstita, normala, dar el nu a apucat sa ajunga pe paminturile sfinte. Acolo au ajuns cei ce s-au nascut in desert, tinerii, dar cu alte mentalitati si cu credinta in Dumnezeu, si noi sintem tot intr-un desert, vrem sa ajunga tineretul la pamintul fagaduintei. Eu cred ca sinteti un baiat destept si ati inteles ce am vrut sa spun". Madalin: "Eu sint metis si ca prezenta in PSD incerc sa fiu domn, insa multi dintre membrii PSD duc lipsa de constiinta, educatie si verticalitate. Eu vreau sa-i invat cum sa se comporte".

Blanculescu: "Vrem sa parafrazam programul lui Tony Blair: Romånia inainte, nu inapoi". Primarita Suciu din Chinteni, Cluj: "Am facut multe in PSD. Gaz metan, iluminat public, telefon international, cablu, Internet. Scoli in Chinteni. Am vrut sa demonstrez ca si tinerii pot rezolva problemele comunitatii. Am vrut sa demonstrez ca virgula chiar daca sint femeie, pot face multe". Ion Neagu: "Nu sint eminenta cenusie a lui Nastase, ci profesorul lui. A fost seful promotiei ‘73 fara sa fie in UTC, PCR, UASCR. A terminat si sociologia". Ponta: "Oile poate azi maninca pe lup".

Episodul sase

Era cu adevarat nevoie de fiecare dintre ei? "Eu nu mai sint anonim de cind am iesit, la sase ani, pe scena, asa ca nu va fi un vot anonim azi!" - Madalin Voicu. Oprescu despre nebunia lui de a candida cot la cot cu Nastase: "Noi sintem intr-o stare aparenta de sanatate, asa ca care-i problema cu mine?". Minodora Ilie: "Eu sint delegata de la centru pentru ca am venit prin comasarea PSM cu PSD, candidez la postul de vicepresedinte si nu cunosc pe cei care m-au delegat. Viata sintem noi toti, cu sperantele noastre spre viitor si un pic de omenie. Sa treceti pe la mine, pe la sediu, sa va dau o icoana!". Blanculescu: "Justitiarul a ramas in zona financiara a partidului, eu ramin si voi fi un tehnocrat. Si mi-am creat o companie privata de consultatii si investigatii financiare. Nu voi profita de relatii, nefiind la putere si nefacind afaceri cu statul".

Episodul sapte

Cu totii au vindut ceva pentru a ajunge in PSD. Minodora: "Nu am vindut PSM. Nu, eu am fost si in PN}CD. Dupa ce au murit Coposu, Ratiu, nu m-am regasit, am mers la PSM, am facut bine si i-am adus la PSD, fiindca in Romånia e nevoie de o stinga puternica. Am fost botezata la Ierusalim pentru bine, pentru pace in ‘89 si nu voi putea gresi niciodata". Madalin: "Eu nu am vindut tiganii PSD-ului, ei sint libertini sa-si aleaga partidul. {i, sa stiti, rromii fura mai putini ca majoritarii!". Blanculescu: "Am fost mereu un tehnocrat si nu am tradat pe nimeni intrind in PSD. Din contra, vedeti, pasul meu a fost bun! Basescu aresteaza 90% din cazurile mele, ale lui Blanculescu!". Primarita din Chinteni: "Am masina, am casa, am casa de vacanta din afaceri. Dar dupa intrarea in PSD nu am mai facut afaceri. Nu cred ca le-am tradat in vreun fel. Mai vreau un mandat de primar, apoi vreo doua de deputat". Ion Vasile, deputat de Buzau: "Crezi ca e momentul sa dau interviuri?".

Episodul opt

Minodora: "Sa vada lumea ca am aceeasi casa, acelasi pamint ca acum 40 de ani. Masina? Mi-am rupt piciorul anul trecut. Coafura? Ma pieptan singura dimineata". Primarita din Chinteni: "E primavara, culori deschise, bijuuri de la sotul meu de casatorie. Manichiura-pedichiura la Cluj, dar eu tot timpul sint asa, chiar daca sint cu taranii pe cimp". Ponta: "Am cravata cu oi, ca sa nu mai fim luati drept miei". Ion Neagu: "Va rog sa-mi puneti intrebari usoare, nu grele. Usoare, adica sa fie despre ce stiu. Grele, sa nu fie despre colegii mei".

Ultimul episod

Ion Iliescu: "Dau cuvintul tovarasu… domnului Adrian Nastase!".


Despre autor:

Academia Catavencu

Sursa: Academia Catavencu


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.