Presedintele PD-L Emil Boc a declarat astazi ca exista semnale privind amanarea parlamentarelor, precizand ca democrat-liberalii sunt pregatiti sa depuna o motine de cenzura pe aceasta tema, si a cerut respectarea termenelor privind delimitarea colegiilor uninominale.

Liderul PD-L Emil Boc a cerut luni Guvernului si Comisiei parlamentare de Cod electoral sa respecte termenele privind delimitarea colegiilor uninominale, astfel incat alegerile parlamentare sa se desfasoare in toamna si pe baza votului uninominal.

"Nu dorim sa se tergiverseze nicio zi de acum inainte pentru delimitarea circumscriptiilor electorale pentru a nu se gasi pretexte fie de amanare a alegerilor, fie de a se renunta la votul uninominal. Este responsabilitatea directa a Guvernului si a majoritatii PSD-PNL pentru ca alegerile sa fie la termen si pe baza votului uninominal", a declarat Boc, adaugand ca exista semnale din partea guvernantilor ca s-ar dori prelungirea mandatului actualului Parlament pana in martie anul viitor.

Emil Boc a explicat ca prevederea constitutionala care da dreptul Guvernului sa amane cu 3 luni organizarea de alegeri se aplica numai in caz de razboi, catastrofa sau calamitati naturale.

Emil Boc a mai spus ca PD-L este pregatit sa depuna motiune de cenzura daca Guvernul nu va organiza alegerile la termen.

Pe de alta parte, liderul democrat-liberal a anuntat ca pana la 20 iulie se va face o prima evaluare a candidatilor pentru functiile de parlamentari, tinandu-se cont in primul rand pe capacitatea de a aduce voturi, dar si de onestitatea si integritatea politica. In plus, pedelistii pregatesc si programul de guvernare, document care va fi elaborat de prim-vicepresedintii Adriean Videanu si Theodor Stolojan. Potrivit lui Stolojan, tinta strategica a documentului este aceea de a se ajunge la un standard de viata european in timp relativ scurt si a de da un raspuns la problemele reale ale economiei romanesti.

Comisia de Cod Electoral intrunita marti, 17 iunie, dupa mai bine de o luna de la ultima sedinta nu a reusit sa avanseze prea mult cu lucrarile din cauza absentei membrilor sai, dar si pentru ca partidele si parlamentarii nu au trimis propuneri pentru delimitarea colegiilor electorale pentru fiecare judet, arata NewsIn.

Camera Deputatilor, for decizional, a adoptat pe 3 martie legea ce prevede alegerea prin vot uninominal a parlamentarilor si presedintilor de Consilii Judetene. In termen de 90 de zile de la publicarea legii, lucru care s-a intamplat pe 13 martie, Comisia de Cod Electoral trebuie sa faca o prima delimitare a colegiilor, ce este apoi aprobata prin Hotarare de Guvern. Daca termenul este depasit si Parlamentul nu face delimitarea, Guvernul are libertate totala in desenarea colegiilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.