Ce mecanism ascuns face ca anii petrecuti alaturi de cineva drag sa fie dintr-o data dati uitarii si inlocuiti cu o aventura extraconjugala? Psihologii incearca sa ofere un raspuns.

O aventura sentimentala poate salva un mariaj in deriva, potrivit rezultatelor unui studiu foarte controversat realizat de un reputat psiholog american, informeaza telegraph.co.uk.

Director al Institutului Chestnut Hill - un centru de psihoterapie si cercetare din Boston, Massachusetts, specializata de 30 de ani in psihoterapia cuplurilor, Mira Kirshenbaum­ sustine ca „genul potrivit" de aventura poate fi un lucru pozitiv care ar scoate oamenii din starea de inertie.

Autoare a unei carti de succes - „When Good People Have Affair" („Cand oamenii buni au aventuri"), publicata recent, Mira Kirshenbaum sustine ca societatea nu a reusit pana in prezent sa adopte o atitudine de simpatie vizavi de infidelitate.

Ba dimpotriva, de cele mai multe ori laturile pozitive ale acestui comportament sunt de-a dreptul ignorate. Potrivit datelor din lucrarea amintita, 47% dintre barbatii casatoriti si 35% dintre femei ar fi dispusi sa se implice emotional sau sexual intr-o relatie cu o alta persoana. Kirshenbaum este de parere ca cel infidel nu trebuie sa marturiseasca partenerului sau faptul ca a avut o aventura, deoarece o astfel de dezvaluire poate afecta relatia mai mult decat mascarea acesteia.

„In anumite cazuri, afirma autoarea americana, o relatie extraconjugala poate fi cea mai buna modalitate pentru persoana care a fost infidela de a-si da seama de ce simte nevoia de schimbare", a explicat Kirshenbaum pentru „The Observer".

„Nu incurajez aventurile", a declarat aceasta, explicand in acelasi timp ca infidelitatea poate fi un indicator care arata ca ceva nu functioneaza in relatie si ca anumite lucruri trebuie schimbate. In opinia autoarei, majoritatea barbatilor infideli sunt persoane bune, dragute, care cauta cu adevarat fericirea si dragostea.

Mira Kirshenbaum este de parere ca studiul ei nu se refera de fel la acei „Casanova" care isi fac un hobby din aventurile sentimentale, ci la persoanele rezonabile, care constientizeaza perfect faptul ca prin implicarea intr-o aventura comit o mare greseala.

„Asemenea persoane sufera teribil si au nevoie sa scape de sentimentul de vina si rusine, deoarece astfel de emotii pot fi de-a dreptul paralizante", explica psihologul american. In mod surprinzator, Mira Kirshenbaum­ sustine ca o aventura are chiar rol benefic.

„Daca este potrivita, o aventura poate avea efect terapeutic, clarifica lucrurile (in cadrul cuplului - n.r.) si scoate oamenii din starea de inertie", subliniaza Kirshenbaum. „In cazul in care casnicia este in stop cardiac, o aventura poate fi un adevarat defibrilator", afirma specialista americana.

Mira Kirshenbaum este convinsa ca aventura nu trebuie niciodata sa fie marturisita, nici atunci cand partenerul intreaba direct. „Este un domeniu in care adevarul poate provoca mai multe distrugeri pe termen lung", a explicat aceasta. „Daca iti pasa atat de mult de onestitate, vezi cu cine vrei sa fii, angajeaza-te in acea relatie si consacra-ti restul vietii in a o face cea mai onesta legatura posibila", dezvaluie psihologul.

Aceasta abordare a infidelitatii a atras evident si critici din partea altor psihologi care sunt de parere ca durerea imediata provocata de o aventura extraconjugala nu trebuie subestimata.

„Ultimul lucru pe care vor sa-l auda partenerii infidelilor este sa dea dovada de compasiune fata de persoana care i-a tradat si s-a purtat ca un sarpe", sustine Phillip Hodson, de la British Association for Counsellors and Psychotherapists. Hodson este de parere ca, poate, acest studiu merge prea departe, dar ca aventurile trebuie privite si din punct de vedere sociologic.

Infidelii cauta afectiune

Pe de alta parte, studii mai vechi sustin totusi teoriile emise de Mira Kirshenbaum, aratand ca, de fapt, nici femeile si nici barbatii nu insala din motive sexuale, ci mai degraba din cauza unor probleme ce tin de latura afectiva.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.