Odata cu incheierea alegerilor locale, in multe judete au inceput negocieri pentru formarea majoritatilor in consiliile judetene si cele locale.

In principal, discutiile se poarta intre primele trei partide, asa cum au rezultat din optiunile alegatorilor: PSD, PD-L si PNL.
Asta in conditiile in care conducerile centrale ale celor trei partide nu au interzis aliantele si au lasat libertatea de optiune filialelor judetene.
Daca in unele judete, cum ar fi Constanta sau Alba, PSD respectiv PD-L au majoritati confortabile, exista judete unde lucrurile nu sunt atat de clare.
In judetul Bacau, spre exemplu, Dragos Benea de la PSD si-a pastrat presedintia Consiliului Judetean, insa partidul sau nu a obtinut decat 13 din cele 36 de mandate de consilieri judeteni.
In schimb, PD-L si PNL au impreuna 20 de mandate si - din cate spune Dragos Benea - cele doua partide s-ar fi aliat impotriva PSD.
In aceste conditii, precizeaza Dragos Benea, PSD nu va negocia cu nimeni.
"Ceilalti doi contracandidati pe care vor sa-i aduca vicepresedinti au avut o campanie destul de agresiva la adresa mea si plina de minciuni, si mi-ar fi greu sa negociez in acest moment cu dansii”.
“Voi conduce Consiliul Judetean asa cum l-am condus si in ultimii patru ani, intr-o mica minoritate", spune la BBC domnul Benea.

Dolj

Alt judet in care majoritatea politica nu este inca decisa este Dolj.

PD-L are 15 mandate in Consiliul Judetean, PSD 9, iar PNL 3.

Presedinte este reprezentantul PSD, Ion Prioteasa, adica rivalul politic al primarului Craiovei, Antonie Solomon de la PD-L.

Acesta sustine ca PSD si PNL s-ar fi inteles deja pentru a colabora impotriva PD-L in Consiliul Judetean.

"Noi suntem PD-L, iar ceilalti au devenit PSDL. Stiu sigur acest lucru. Vor fi doi vicepresedinti la consiliul judetean, unul PSD, altul PNL", spune la BBC Antonie Solomon.

Nici in judetul Gorj lucrurile nu sunt limpezi, chiar daca PSD a obtinut atat presedintia Consiliului Judetean, cat si atat primaria municipiului resedinta, Targu Jiu.

Primarul Florin Carciumaru spune ca PSD negociaza inca pentru majoritatea in Consiliul Judetean, unde detine la ora actuala aproape jumatate din mandate:
"Urmeaza ca in cursul zilei de vineri sa avem o intalnire la varf intre conducerile PSD si PNL din Gorj ca sa stabilim daca semnam un protocol. Daca nu vom cauta o alta alianta cu un alt partid", spune Florin Carciumaru.

Iasi

La Iasi, intelegerea dintre PSD si PNL in Consiliul Judetean este deja decisa.

In acest fel, cele doua partide ajung la 23 de mandate, iar PD-L ramane la 13.

"Nu i-as spune chiar o alianta, dar va fi un modus vivendi intre cele doua formatiuni politice. Puteti considera ca intelegerea este deja parafata", spune presedintele Consilului Judetean Iasi si membrul PSD Constantin Simirad.

In judetul Brasov este chiar o tripla alianta, dupa cum spune primarul ales al muncipiului Brasov, George Scripcaru.

El spune ca PSD, PNL si UDMR ar fi decis sa colaboreze in Consiliul Judetean, unde ar aduna impreuna 21 din cele 34 de mandate.

Insuficient pentru a forma necesarul de doua treimi pentru a aproba proiecte, mentioneaza domnul Scripcaru.

Liderii locali spun ca nu li s-a impus de la centru alianta cu un partid anume.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.