Romania a semnat ieri seara, alaturi de Bulgaria, Tratatul de aderare la Uniunea Europeana. La ceremonie, care s-a desfasurat la Abatia Neumunster din Luxemburg, au participat cateva zeci de demnitari din cele 25 de state ale Uniunii, plus delegatiile Romaniei si Bulgariei. Dincolo de discursurile politicoase tinute de obicei la astfel de festivitati, presedintele Comisiei Europene, Jose Barroso, a tinut sa aminteasca Romaniei si Bulgariei ca exista riscul ca aderarea lor sa fie amanata cu un an. "Daca e necesar, in caz de probleme serioase, vor fi luate masurile prevazute in Tratat. (...) Dar avem toata increderea ca veti fi capabili sa finalizati reformele necesare in domenii precum administratia publica si justitie", a spus Barroso. "Suntem azi aici pentru a ne exprima dorinta de a fi impreuna la bine si la rau, intr-o familie europeana de 27 de membri", a declarat presedintele Traian Basescu la sfarsitul ceremonialului.

Basescu a mai spus ca este sigur ca acest "spirit de familie" va exista si in lunile care vor precede "casatoria". "In ceea ce ne priveste, va asigur ca nu vom precupeti nici un efort in a ne indeplini angajamentele. (...) Nu avem nici o intentie sa ratam rendez-vous-ul din 2007", a spus cu oarecare romantism Basescu. El i-a mai anuntat pe liderii europeni prezenti la ceremonie ca Romania nu vrea sa fie doar un nou membru al UE. "Ne pregatim sa ne implicam cu totul in faurirea unui viitor comun, sa ne implicam cu entuziasm si respectand regulile. (...) Ne luam foarte in serios rolul de viitor gardian al unei largi portiuni din granita de est a UE", a promis seful statului roman.

Basescu si-a citit discursul in romana

Semnarea Tratatului de aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana a insemnat o adevarata babilonie: pe acest document si-au asternut semnaturile peste 60 de demnitari din cele 25 de state ale Uniunii, precum si din Romania si Bulgaria, ca si reprezentantii a diverse institutii ale UE. In plus, la aceasta ceremonie s-au vorbit cinci limbi. Din partea Romaniei, de exemplu, Tratatul a fost iscalit de patru persoane: presedintele Romaniei, Traian Basescu, primul-ministru, Calin Popescu Tariceanu, ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, si negociatorul-sef cu UE, Leonard Orban.

Statele Uniunii au fost reprezentate pe acest document de cate 2-3 demnitari, mai putin Marea Britanie si Slovenia, care au desemnat o singura persoana pentru a indeplini aceasta formalitate. Pe nesfarsita lista de semnaturi, Romania apare, urmare a ordinii alfabetice, imediat dupa Portugalia. La nivel de prim-ministru a fost reprezentata doar Ungaria - in afara tarii-gazde, Luxemburg, restul statelor trimitand aici ministrii de Externe. Discutiile care vor marca acest moment au pus la incercare talentul traducatorilor. In deschidere, a vorbit in franceza presedintele Consiliului UE, premierul luxemburghez Claude Juncker. A urmat presedintele Parlamentului European, spaniolul Iosep Borrell, care avea un discurs pregatit atat in limba materna, cat si in engleza si franceza. Dupa el, a vorbit, in portugheza, presedintele Comisiei Europene, Jose Durao Barroso. Ceremonia a fost incheiata de premierul Bulgariei, care si-a etalat cunostintele de franceza, si apoi de Traian Basescu, al carui discurs a fost rostit in limba romana.

Presa germana titreaza cu ciuda ca aderarea ne va sta in gat

Semnarea Tratatului de aderare de catre Romania si Bulgaria este privita cu ingrijorare de mass-media din Germania. in opinia cotidianului "Mitteldeutsche Zeitung", "Europei ii lipseste curajul de a spune NU", desi ambele parti s-au straduit, adaugand: "fara prea mult succes". Bruxellesul se astepta la mai multe reforme politice interne in cazul Romaniei. Concluzia articolului este ca "Romania nu este apta pentru aderare, iar amanarea integrarii ar avea un efect tamaduitor asupra tarii".

"Frankfurter Rundschau" se intreaba de ce partidele unionale descopera abia acum carentele Tratatului de aderare a Bulgariei si Romaniei. Revista "Die Zeit" trece in revista intreg pachetul de temeri legate de aderarea Romaniei, iar "Frankfurter Allgemeine Zeitung" considera ca "acest moment istoric" "le va sta in gat" celor doua tari. Pentru ca nu indeplinesc cerintele UE, respectarea termenului de aderare - 1 ianuarie 2007 - ar fi un "miracol". Postul german de radio "Mitteldeutsche Rundfunk" (MDR) califica evenimentul de la Bruxelles drept "semnare cu dureri de burta", facand referire la scepticismul multor europarlamentari in ce priveste largirea UE. "Tara nu indeplineste nici pe departe criteriile de aderare la UE". Putin probabil ca Romania sa fie, chiar si in cazul unei aderari amanate pentru 2008, pregatita pentru integrare.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.