Aproape o treime dintre primarii care au castigat sefia marilor orase sunt "pasari migratoare". Recent sau de-a lungul carierei politice, de frica sau din interes, ei au plecat de la partidul care i-a lansat sau i-a consacrat in politica locala.

Migratia primarilor a fost cea mai acuta in guvernarea din 2000-2004, cand PSD ajunsese sa aiba trei sferturi din primarii. Procesul s-a inversat spre Alianta D.A. in 2005, iar acum principalul beneficiar al miscarilor de trupe din teritoriu este PD-L.

Dintre primarii care au castigat sefia celor 41 de mari orase, 14 si-au parasit partidele care i-au lansat in cariera politica sau pe care le-au reprezentat ani de-a randul. Unii au facut-o cu ani in urma si in repetate randuri, primind eticheta de "traseisti", altii recent sau chiar in pragul alegerilor. Daca in 2001 campionul care ii primea pe migratori cu bratele deschise era PSD, in 2008 PD-L este principalul beneficiar: 7 din 15 primarii de mari orase au ajuns la PD-L gratie migrarii politice. Urmatorul partid in topul beneficiarilor este PSD, urmat de PNL. Numarul mare de migratori inspre democrat-liberali este explicat de Adrian Sorescu, specialist in sisteme electorale, prin faptul ca PD-L este perceput ca un partid puternic care "pare capabil sa ia puterea la alegerile din toamna si este partidul care a dat presedintele tarii". Mai mult de jumatate dintre primarii care au castigat alegerile locale in orasele resedinta de judet din partea PD-L au fost recuperati de la alte partide. Cei mai multi, patru la numar, au trecut de la PNL la PD-L in perioada premergatoare fuziunii Partidului Liberal Democrat (PLD), condus de Theodor Stolojan, cu PD. Astfel, Catalin Flutur, primarul municipiului Botosani, precum si Gabriel Boriga, primar la Targoviste, au trecut de la liberali la PLD in 2007.

In schimb, Gheorghe stefan si Ion Lungu, primari in functie la Piatra Neamt si, respectiv, la Suceava, au asteptat campania electorala pentru a candida din partea PD-L. Celor patru fosti liberali li se adauga Gheorghe Constantin, primarul municipiului Turnu Severin, care a fost membru PC pana in mai 2007, si Dorin Florea, primar la Targu Mures, care a trecut in 2006, dupa o perioada scurta de independenta, de la taranisti la democrat-liberali. In fine, lista traseistilor de la PD-L este completata de Antonie Solomon, primar la Craiova, devenit democrat-liberal dupa mai bine de cinci ani in care a fost membru PSD. Adrian Sorescu, specialist in sisteme electorale, sustine ca, daca luam in calcul numarul traseistilor, "este discutabila victoria PD-L la alegerile locale". In schimb, in opinia sa, PD-L a avut totusi de castigat de pe urma alegerii unor edili locali, cum ar fi Gheorghe stefan care "reprezinta tipul de primar ce ar fi castigat din partea oricarui partid ar fi candidat". Adrian Moraru, director de programe la Institutul pentru Politici Publice, ne-a explicat ca multi primari care "nu mai sunt in relatii bune cu partidul si care sunt vazuti zilnic la noul partid asteapta sa fie dati afara, actionand subversiv in cadrul acestora si mutandu-se inaintea campaniei electorale".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.