Datele statistice spun ca in afara granitelor Romaniei traiesc cateva milioane de romani. Plecand de la aceasta realitate si de la faptul prea bine cunoscut la Bucuresti ca romanii pribegiti prin strainataturi nu vor vota nici in ruptul capului cu puterea corupta de la Bucuresti, guvernantii au clocit cea mai buna metoda pentru a se pune la adapost de votul celor goniti din tara de prea binele PSD-ist: organizarea proasta a alegerilor.

Primele semne ca se pregateste ceva au aparut cu saptamani bune inainte de alegeri, cand oamenii "aflasera" ca nu se va putea vota decat la ambasadele Romaniei. Or, in cazul unor tari/continente ca Statele Unite si Canada, ideea de a parcurge mii de kilometri pentru a te duce sa-ti exerciti dreptul la vot i-a facut pe multi sa-si ia gandul de la ziua votarii.

Un singur exemplu, intre Vancouver si Ottawa, unde se afla Ambasada Romaniei in Canada, vorbim de cinci mii de kilometri, distanta ce poate fi parcursa intr-un timp rezonabil doar cu avionul, dar cu o cheltuiala de peste o mie de dolari de persoana (avion si hotel). La Vancouver locuiesc 7.000-8.000 de romani, dupa unele estimari. Toti acesti oameni au fost lasati intentionat in afara sistemului de vot, fiindca Consulatul roman de la Toronto - cel mai apropiat loc de votare - se afla la peste 4.000 de kilometri. La fel s-au intamplat lucrurile si cu romanii din Alberta, Winnipeg si multe alte localitati cu populatie romaneasca numeroasa. Dar nu numai departarea a fost un impediment pentru ca romanii sa mearga la vot.

La aceasta s-a adaugat proasta organizare de la toate sectiile de votare din strainatate; cu numai trei membri in comisie si cu doar patru cabine de vot, cozile pe care au trebuit sa le infrunte cele cateva mii de romani care s-au hotarat, totusi, sa plece de acasa catre sectiile de votare au fost uriase. La Montreal sunt oameni care au stat la coada patru ore inainte de a ajunge la o cabina de vot. Media de asteptare pentru cei 1.200 de oameni care au votat a fost de doua ore. Multi dintre cei care s-au deplasat la consulat au renuntat vazand lungimea interminabila a cozii, sau chiar dupa o ora de asteptare.

Desi Guvernul Nastase s-a batut cu pumnii in piept ca Romania doreste o relatie privilegiata cu romanii din strainatate, infiintand chiar un Departament al romanilor de pretutindeni, in realitate Iliescu si Nastase nu doreau decat milioanele de dolari trimise de acesti romani familiilor lor in tara. Votul lor nefiindu-le favorabil, nu e bun. Deviza lor a fost: sa facem totul ca romanii sa nu voteze! Pentru aceasta a fost suficient sa nu faca nimic.

Lista cu sectiile de votare din strainatate a fost data publicitatii cu doar doua saptamani inainte de ziua votarii. Ambasada Romaniei la Ottawa a dat doua comunicate care se bateau cap in cap. In primul, ii anunta pe romani ca pot vota pe baza cartii de identitate (?!), iar in al doilea, ca pot vota doar in baza unui pasaport romanesc valabil. Pana la urma, s-a putut vota si cu pasaportul expirat, dar in urma obtinerii unui titlu de calatorie. Insa putini au aflat acest lucru si, prin urmare, au stat acasa.

Marea majoritate a romanilor din Canada sunt si cetateni canadieni, lucru ce i-a facut pe multi dintre ei sa nu-si reinnoiasca pasaportul romanesc, fara ca aceasta sa insemne ca ei nu mai sunt cetateni romani. Din pacate, nu aceasta este si opinia guvernantilor de la Bucuresti, care, stiind ca exilatii nu-i vor vota, au aranjat in asa fel lucrurile incat acestia sa nu-si poata exprima dreptul la vot. Iar pentru a argumenta cele spuse de mine, va dau mai jos rezultatele votului de la Consulatul roman de la Montreal:
Prezenta la vot: 1.204 persoane, 4 voturi anulate. Distributia votului a fost urmatoarea: 1.056 voturi (88%) pentru Traian Basescu, 953 - pentru Alianta D.A. la Camera Deputatilor si 959 la Senat. Adrian Nastase a primit doar 36 de voturi (3%), iar partidul lui - 38 la Camera si 39 la Senat. Pe locul doi a iesit PNTCD, cu aproape 10 la suta din voturile de la Montreal: 108 la Camera si 104 la Senat.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.