Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat luni ca este regretabil ca presedintele Basescu s-a dus in Spania "la mitinguri cu fulare portocalii" in loc sa se ingrijeasca de starea romanilor, adaugand ca seful statului este incapabil sa se ridice deasupra "patimilor politice", raporteaza corespondentul NewsIn.

"E pacat sa vezi un sef de stat, care in mod firesc trebuie sa mearga sa se ingrijeasca de starea romanilor, ca participa la mitinguri electorale cu fulare portocalii. Nici macar la final de mandat nu reuseste sa se ridice deasupra patimilor politice", a declarat presedintele social-democrat, la inceputul sedintei BPN al PSD, sustinand ca prin acest gest al presedintelui "campania a inceput in forta".

Geoana l-a mai criticat pe Basescu ca nu s-a intalnit cu autoritatile spaniole pentru a discuta despre planurile guvernului spaniol de a da o prima de repatriere strainilor care doresc sa se intoarca acasa.

Intors dintr-o vizita de doua zile in Spania, unde a participat la congresul asociatiilor romanesti din diaspora, seful statului a criticat duminica lipsa de interes a statului fata de emigrantii romani si a exemplificat aceasta neglijenta prin faptul ca, desi romanii trimit acasa sapte miliarde de euro pe an, statul nu investeste pentru asistenta lor decat 1,5 milioane euro. "Daca in 2007 bugetul pentru departamentul pentru romanii de pretutindeni a fost de 20 de milioane de lei, bugetul de anul acesta a fost de 10 milioane de lei, din care 5 milioane au trebuit platiti in contul datoriilor de anul trecut", a declarat Basescu, explicand ca, Executivul roman pune la dispozitia tuturor celor aproximativ 10 milioane de romani din strainatate in jur de 1,5 milioane de euro, in conditiile in care acestia trimit acasa 7 miliarde de euro anual.

"Atat merita romanii de pretutindeni dupa factorul politic din Romania, in conditiile in care ei asigura sistemului bancar romanesc 7 miliarde de euro", a subliniat presedintele. "Aceasta este diferenta dintre cea ce declaram si ceea ce facem", a subliniat Basescu, atentionand asupra faptului ca statul roman trebuie sa renunte "a mai batjocori romanii de pretutindeni" prin neimplicarea in actiunile pe care acestia le intreprind.

Traian Basescu a tinut si sa-i exprime, in mod public, "regretul" ca politicienii nu cunosc ca prin Legea 299/2007 au mari responsabilitati fata de romanii din strainatate, si s-a aratat deranjat acestia au gasit de cuviinta sa politizeze acest forum pe care statul roman nu a fost in stare sa-l organizeze.

Presedintele a admis ca la unele evenimente au existat partide care si-au afisat insemnele, referindu-se la PD-L, fara a-l mentiona explicit, si a sugerat ca si celelalte partide si-au adus insemnele, dar nu cele electorale, ci culturale, adica fluieraturi si huiduieli. "Eu nu spun ca acolo nu au fost partide sau organizatii care, in mod neinspirat, au afisat insemnele inregistrate ale vreunui partid sau nu au fost partide care si-au afisat de asemenea insemnele culturale manifestate prin fluieraturi sau huidiueli-sunt insemnele lor-sau nu au fost impostori care, in calitate de candidati pentru romanii din diaspora s-au prezentat sub titlul de inalti reprezentanti ai Guvernului roman pentru romanii din strainatate", a explicat Basescu, referindu-se pe rand la steagurile PD-L arborate la concertul de sambata seara, de la Alcala de Henares, apoi la grupurile aflate mai in spate, la acelasi concert, care au huiduit, sau la candidatul liberal pentru romanii din diaspora, Petre Roman.

Basescu a justificat participarea sa la Forum ca o solicitare a romanilor din diaspora care, "vazand ca institutiile abilitate nu respecta legea si obligatiile pe care le au" fata de ei, au decis, in ultima instanta, sa-l invite pe seful statului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.