Dupa poreclele lor electorale, „sarpele simpatic" Sorin Oprescu si „buldogul" Vasile Blaga isi disputa Bucurestiul. Pentru prima oara in 18 ani, in cursa pentru primaria Bucurestiului, un independent, cu afinitati de stanga, ajunge in turul doi contra unui candidat al dreptei.

Oprescu a demisionat din PSD, inainte de campanie, pentru a putea candida ca independent. Dupa primul tur al alegerilor locale, din 1 iunie, Oprescu a obtinut 164.165 de voturi - 30,12%, iar contracandidatul sau, Vasile Blaga, 161.165 - 29,56% din voturi.

Vasile Blaga este membru fondator al PD si secretar general al formatiunii conduse de Emil Boc.

Turul doi, puternic politizat

Dupa turul intai, lupta politica intre cei doi candidati s-a politizat. Pe de o parte, Vasile Blaga si PD-L l-au acuzat pe Oprescu ca este calul troian al lui Ion Iliescu pentru cucerirea Bucurestiului si l-au asociat cu mineriadele.

A intervenit si presedintele Traian Basescu, spunand ca Oprescu „traieste in casa cu o fantoma". PSD a luat atitudine, declarandu-si sprijinul pentru Oprescu si contracarand acuzatiile adversarilor sai. Pe de o parte, Mircea Geoana, presedintele PSD, a declarat ca PSD il sustine pe doctor pentru ca nu poate permite continuarea pentru inca 4 ani de zile a administratiei Videanu - Basescu la Bucuresti.

Accentele politice au polarizat sustinerea pentru cei doi candidati, in turul al doilea: Blaga este sustinut de PIN si PNG, iar Oprescu, de PSD si PC. PNL nu considera in interesul sau sa se amestece in lupta dintre doi „FSN-isti".

Patru sefi de sectoare se aleg maine

In patru din cele sase sectoare ale Capitalei, primarul se va decide in al doilea tur. Cele mai mici diferente sunt la sectorul 1, unde Chiliman are un avans de doar 893 de voturi.

Va prezentam bataliile pentru cele patru sectoare. Procentele reprezinta voturile obtinute de candidati in primul tur.

Sectorul 1: Andrei Chiliman (PNL) - 36,56%; Razvan Murgeanu (PD-L) - 34,91%
Sectorul 4: Cristian Piedone Popescu (PC) - 37,67%; Radu Silaghi (PD-L) - 22%
Sectorul 5: Marian Vanghelie (PSD) - 38,95%; Sebastian Bodu (PD-L) - 25,82%
Sectorul 6: Cristian Poteras (PD-L) - 36,01%; Dan Darabont (PSD) - 28,07%.

Ce promit candidatii

Sorin Oprescu a promis o autostrada suspendata in Bucuresti, reabilitarea bazei Cutezatorii si acordarea a 300 de euro elevilor si profesorilor merituosi, mentinerea parcurilor publice, construirea Complexului Educational Multifunctional, un mall educativ.

Vasile Blaga a promis 100.000 de locuri de parcare, extinderea metroului spre Otopeni si Drumul Taberei, infiintarea ghiseului unic al primariei pentru relatia cu cetatenii, adapost pentru cainii vagabonzi la Mihailesti, terenuri de sport in cartiere si un nou bazin olimpic.

Lupta pentru primaria Bucurestiului se poarta de 144 de ani, timp in care la conducerea Capitalei s-au peridat 79 de edili. Blaga si Oprescu se bat pentru un scaun pe care au stat in trecut nume mari ale politicii, culturii sau economiei romanesti.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.