Alegatorii din 1.474 de localitati, dintre care 14 orase mari, sunt asteptati maine la urne pentru a-si alege edilii. Cea mai mare miza si cea mai stransa competitie se inregistreaza in cazul Capitalei.

Potrivit datelor comunicate de Biroul Electoral Central, in urma primului tur de scrutin au fost distribuite mai mult de jumatate din cele 3.183 de mandate de primar, ramanand de disputat 1.474 de posturi. Printre municipiile care nu si-au "gasit" inca edilul se numara Bacau, Bistrita, Braila, Calarasi, Mangalia, Galati, Tecuci, Hunedoara, Iasi, Sighisoara, Ploiesti si Focsani. Atentia tuturor se indreapta insa spre batalia pentru Primaria Capitalei si pentru sectoarele 1, 4, 5 si 6. In Bucuresti sunt asteptati la urne peste 1,7 milioane alegatori, in conditiile in care pe 1 iunie s-au prezentat doar 31,36% din persoanele cu drept de vot.

La cel de-al doilea tur participa doar candidatii plasati pe primele doua locuri la scrutinul de pe 1 iunie, castigator urmand sa fie desemnat acela care obtine cel mai mare numar de voturi valabil exprimate.
Alegatorii sunt asteptati la sectiile de votare intre orele 7.00 si 21.00, iar primele rezultate ale sondajelor efectuate la iesirea de la urne vor fi facute publice dupa incheierea procesului de votare.

Alegatorii care si-au schimbat domiciliul intre cele doua tururi de scrutin nu vor putea vota la sectia de care apartine noul domiciliu, deoarece BEC a considerat ca turul al doilea este, de fapt, continuarea operatiunilor din 1 iunie in ceea ce priveste alegerea administratiei publice locale. In schimb, BEC a decis sa permita, pentru prima data in istoria localelor, ca cetatenii care implinesc 18 ani intre cele doua tururi sa-si poata exercita dreptul de vot, urmand a fi trecuti pe liste suplimentare.

Cu exceptia bucurestenilor, care vor primi doua buletine de vot – unul pentru Primaria Generala, celalalt pentru primaria de sector –, alegatorii vor primi un singur buletin de vot, pe care sunt trecuti candidatii in ordinea numarului de voturi obtinute in primul tur de scrutin.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.